Trelleborg

Kryssningsbesöket blev sommarens höjdpunkt

Trelleborg Artikeln publicerades

Under sommarmånaden juli var det en händelse som stack ut, kryssningsfartyget M/S Artania gjorde ett stopp i Trelleborg. Augusti kantades däremot av sorg efter det tragiska beskedet om Kim Walls öde. Och i september orsakade en knivbeväpnad man stor uppståndelse i staden efter att ha gått bärsärkagång på Pizzeria Viking.

19 juli kom M/S Artania till Trelleborgs hamn.
Foto: Mårten Svemark
19 juli kom M/S Artania till Trelleborgs hamn.

Juli

4 juli: TA avslöjar att en ny ort i kommunen dyker upp i översiktsplanen för 2028, Sydöstra Grevie. Inom drygt 10 år ska 30 till 50 nya bostäder byggas i området, som gränsar till Vellinge kommun och som ligger cirka 700 meter från pågatågsstationen i Östra Grevie.

7 juli: Mark-och miljödomstolen avslår Trelleborgs kommuns och markägarens överklagande om att det fortsatt ska få vara en organiserad ställplats för husbilar i Smygehamn i anslutning till hamnen. Kommunen hade yrkat på att de skulle få fortsatt dispens från strandskyddet.

12 juli: TA berättar att både arbetsmarknadsförvaltningens chef, Cecilia Lejon och arbetsmarknadschefen Ola Johnsson lämnar sina tjänster. Båda har fått erbjudanden från annat håll.

19 juli: Det 231 meter långa kryssningsfartyget MS/Artania med runt 1 200 tyska turister ombord anlöper till Trelleborgs hamn. Klockan 07.30 lägger fartyget till vid kaj 10. När turisterna kommer till kajen möts de bland annat av musik från delar av både Trelleborgs och Söderslätts musikkår. Även före detta fotbollsproffset i Tyskland och Beddingestrandbon Ronnie Hellström möter de tyska turisterna.

27 juli: TA avslöjar att Trelleborg Budokais nya lokaler på Maskingatan strider mot detaljplanen då det saknas bygglov för verksamheten i lokalen. Föreningen är i chock och är oroliga för att tvingas flytta. I slutet av september beviljas ett tioårigt bygglov för lokalen.

Asklunda gård i Fjärdingslöv brann.
Foto: Mårten Svemark
Asklunda gård i Fjärdingslöv brann.

Augusti

8 augusti: Asklunda gård i Fjärdingslöv brinner. Tre längor, varav en maskinhall brinner ner. Däremot klarar sig boningshuset efter en hjälteinsats av grannar som med traktorer och hjullastare, hjälper till att välta brinnande väggar bort från boningshuset och plogar brandgator på intilliggande åkrar. Inga människor skadas i branden.

12 augusti: Journalisten Kim Wall från Trelleborg anmäls saknad efter en ubåtsfärd med dansken Peter Madsen, som hon gjorde ett reportage om. Den 23 augusti konstateras det att Kim Wall är avliden. Försvinnandet berör människor över hela världen och många visar stöd till familjen. Madsen sitter fortfarande häktad misstänkt att ha orsakat hennes död.

22 augusti: TA berättar att Trelleborgstenoren Joachim Bäckström engagerats för en huvudroll på Metropolitan i New York. Det blev däremot inget framträdande för honom.

29 augusti: Det är publikfest på Vångavallen när TFF tar emot Helsingborgs IF i superettan. 4797 åskådare som kommer till derbyt får se lagen spela 1–1. Den högsta publiksiffran på Vångavallen sedan 2010. Dino Islamovic gör TFF:s mål.

31 augusti: Centerledaren Annie Lööf besöker Hällåkra vingård och slår ett slag för gårdsförsäljning av vin. ”Gårdsförsäljning ser vi som en del i att utveckla besöksnäringen och företagandet på landsbygden”, säger Annie Lööf till TA under besöket.

I september tittar TA in i det som ska bli Trelleborgs största skolbygge i modern tid. Vannhögskolans och Lillevångskolans elever ska få helt nya lokaler till höstterminsstarten 2018.
Foto: Tomas Nyberg
I september tittar TA in i det som ska bli Trelleborgs största skolbygge i modern tid. Vannhögskolans och Lillevångskolans elever ska få helt nya lokaler till höstterminsstarten 2018.

September

1 september: TA berättar att stadens enda simklubb, Trelleborg Sim, befinner sig i ekonomisk kris. En halv miljon saknas i kassan och klubben går ut till medlemmarna och vädjar om ekonomiskt stöd. Krisen beror på att man tappat både medlemmar och sponsorer, samtidigt som simskolan minskat.

5 september: TA skriver att kommunrevisionen riktar skarp kritik mot hur Trelleborgs kommun skött rekryteringen av de nya tjänsterna som hållbarhetschef, näringslivschef och fastighetsstrateg Tjänsterna annonserades aldrig ut, utan tillsattes direkt av kommundirektören Fredrik Geijer utan att han informerade kommunstyrelsen. De två förstnämnda tjänsterna gick till politikerna Lina Wedin Hansson (MP) och Ulf Bingsgård (M). Oppositionsrådet Mikael Rubin (M) går i taket och kallar rekryteringarna för ett ”beställningsjobb”.

12 september: En knivbeväpnad man skjuts i benet av polis i Stadsparken. Mannen hade kort innan rånat och vandaliserat en pizzeria på Nygatan. När mannen anträffas av polisen vägrar han släppa kniven trots varningsskott. Polisen skjuter honom då i benet.

20 september: Vellinges kommunfullmäktige klubbar igenom ett kontroversiellt beslut om att förbjuda tiggeri. Beslutet får stor uppmärksamhet i riksmedia och föregås av en intensiv debatt i fullmäktigesalen. Rolf Erichs från Nya listan kallade beslutet för ”oliberal och inhuman symbolpolitk” medan kommunalrådet Carina Wutzler (M) menade att tiggeri ”upprätthåller nöden”.

27 september: Samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen säger ja till planerna på ett 58 meter högt 16-våningshus i korsningen Hamngatan - Corfitz Beck-Friisgatan. I detaljplanen för området finns också ett antal takradhus och gårdshus. Tanken är också att bygga om Thelinska magasinet till saluhall.