Trelleborg

Gård i Fjärdingslöv svårt eldhärjad

Fjärdingslöv Artikeln publicerades
Foto:Mårten Svemark

Tre längor på gården är helt utbrunna. Polisen utesluter inte mordbrand.

En gård i Fjärdingslöv utanför Trelleborg har eldhärjats svårt under tisdagskvällen. Tre längor på gården, varav en maskinhall, är helt utbrunna, enligt räddningstjänsten. Däremot ska boningshuset, som länge var i riskzonen för branden, nu ha säkrats.

Larmet om branden på Fjärdingslövs Byaväg kom in till SOS klockan 17.25. Polis, räddningstjänst och ambulans åkte till platsen och räddningstjänsten arbetade med släckningsarbetet under kvällen.

– Vid framkomst konstaterade vi fullt utvecklad brand i en kringbyggd gård med spridningsrisk till boningshus och intilliggande sädesfält, säger Gustaf Sandell vid Räddningstjänsten Syd.

Arbetet inriktades till en början främst på att skydda boningshuset och begränsa spridning i sädesfälten intill. Ett stort antal enheter från räddningstjänsten har hjälpt till med släckningsarbetet. De cirka 25 brandmän som deltagit har kommit från Trelleborg, Klagstorp, Östra Grevie, Svedala, Skurup, Vellinge och Burlöv.

Inga personer eller djur ska ha kommit till skada i branden.

Har ni några tankar på hur branden kan ha startat?

– Nej, jag vågar inte svara på det, säger Gustaf Sandell vid Räddningstjänsten Syd.

Branden orsakade stor nyfikenhet i området. Så stor att det till en början var svårt för räddningstjänsten att ta sig fram till gården.

– Bilarna stockade sig och blockerade för räddningstjänsten. Jag var fruktansvärt frustrerad, det stod bilar överallt som inte flyttade på sig, säger Anna Hansson som bor granne med den eldhärjade gården.

Hon hörde först ett konstigt smattrande ljud, och insåg sen att det brann i gården som ligger knappt hundra meter bort. Elden hade då spridit sig till en åker. För att förhindra ytterligare spridning tog några sina traktorer för att plöja ner fältet och minska spridningen.

– Men de kom först inte heller fram för att det stod bilar överallt, säger Anna Hansson.

Det började även brinna i gräset i en hage med tre hästar. Anna Hansson och grannen Madeleine Sollvén hjälptes åt att få bort hästarna därifrån.

– De är hemma i sitt stall nu, där har de det bra, säger Madeleine Sollvén.

Vid 23-tiden var branden släckt och räddningstjänsten kunde lämna platsen.

Det återstår att se hur branden startat, men för nuvarande rubriceras händelsen som mordbrand.

– Den är den rubriceringen vi väljer för att kunna vidta de åtgärder vi vill. Tekniker ska till platsen för att undersöka om detta var en olyckshändelse eller inte, berättar Johan Arnesson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.