Trelleborg

Klart med tiggeriförbud i Vellinge

Vellinge Artikeln publicerades
Medieuppbådet var stort i Vellinges fullmäktigesal när tiggeriförbudet debatterades. Carina Wutzler (M) och Rolf Erichs (NL) fick förklara sina ståndpunkter efteråt.
Foto:Andreas Mårtensson
Medieuppbådet var stort i Vellinges fullmäktigesal när tiggeriförbudet debatterades. Carina Wutzler (M) och Rolf Erichs (NL) fick förklara sina ståndpunkter efteråt.

Efter en lång och stundtals hetsig debatt beslutade Vellinges kommunfullmäktige på onsdagskvällen att införa tiggeriförbud på sju platser i kommunen.

Det hjälpte inte att kommunfullmäktiges ordförande Tommy Larsson (M) på tisdagen hade fått ta emot två namninsamlingar från Amnesty där sammanlagt 2 466 personer protesterade mot planerna på att införa tiggeriförbud. Förbudsförespråkarna stod fast vid sin åsikt och kunde vinna omröstningen med 39 röster mot 12. Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade för medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya listan var emot förslaget.

Samtliga partier var uppe i talarstolen och det delades ut verbala rallarsvingar till höger och vänster. Rolf Erichs från Nya listan kallade förbudet för en ”oliberal och inhuman symbolpolitik” och menade att det bara får effekten att tiggarna flyttar till andra platser. Han anklagade också Moderaterna för att flirta med väljare som kan vara på glid till Sverigedemokraterna.

– Anna Kinberg Batra fick rådet att närma sig Sverigedemokraterna och opinionens dom blev hård. Frågan är om inte också Carina Wutzler har en dålig rådgivare i den här frågan, sa han.

Carina Wutzler (M) ilsknade till och tyckte att Rolf Erichs lade debatten på en för låg nivå. Men i sakfrågan höll hon stånd och menade att tiggeri ”upprätthåller nöden”.

– Från tid till annan har vi fått synpunkter från näringsidkare och invånare som tycker att tiggeriet innebär olägenheter. Det är inte heller ett värdigt eller anständigt sätt att försörja sig. Det upprätthåller snarare nöden samt den kriminalitet och de beroendeförhållanden som det kan leda till, sa hon.

Både Björn Axtelius (S) och Angela Everbäck (MP) ifrågasatte ifall det verkligen är någon som tycker att tiggeriet i kommunen innebär olägenheter. Angela Everbäck ansåg att det var ”bisarrt” att ändra de lokala ordningsföreskrifterna med anledning av de fyra tiggare som uppehåller sig i kommunen i dag.

– En tiggare skadar ingen, utom möjligen de förbipasserandes själsfrid, sa Angela Everbäck och menade att det fanns betydligt värre ordningsproblem i samhället som man borde lägga resurserna på.

Liberalerna och Sverigedemokraterna stod alltså båda på Moderaternas sida. SD:s Karl-Johan Persson tyckte inte att det spelade så stor roll ifall tiggeri är ett stort problem i dag.

– Oavsett vilket så är detta ett bra sätt att förebygga kommande problem, sa han.

Anders Cnattingius (L) reagerade mot dem som menar att ett tiggeriförbud riskerar att ge kommunen dåligt rykte.

– Menar ni på fullt allvar att vi ska anlägga ett varumärkestänk när vi debatterar den här frågan? sa han.

Efter mer än en timmes debatt beslutade fullmäktige att skicka över ändringarna i de lokala ordningsföreskrifterna till länsstyrelsen, som nu får avgöra ifall de är förenliga med den lagstiftning som finns gällande hur sådana föreskrifter ska se ut.