Annons

Peter Madsen åtalas för mordet på Kim Wall

Ubåtsbyggaren Peter Madsen åtalas nu för mord på journalisten Kim Wall. Åklagaren yrkar i första hand på att han ska få livstids fängelse. Enligt åtalet var mordet sannolikt planerat.
Köpenhamn • Publicerad 16 januari 2018 • Uppdaterad 6 mars 2018
Peter Madsen åtalas för bland annat mord.
Peter Madsen åtalas för bland annat mord.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Dan

Madsen åtalas för mord, brott mot griftefriden och sexbrott av särskilt farlig karaktär. Det skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet har mordet sannolikt varit planerat och förberett. Hur Wall dött är inte helt klarlagt, men troligen är dödsorsaken skärskador på halsen eller kvävning. Det har man kommit fram till efter den rättsmedicinska undersökningen.

Annons

– Det rör sig om ett ovanligt och extremt grovt fall, som har fått tragiska följder för Kim Wall och hennes anhöriga. Det finns ett stort intresse för fallet, men vi hoppas på mediernas förståelse för att fallets övriga bevisning ska läggas fram i rätten och inte i pressen, säger åklagare Jakob Buch-Jepsen i pressmeddelandet.

På tisdagseftermiddagen höll åklagaren en presskonferens vid polishuset i Köpenahmn där han kort svarade på frågor om åtalet. Han ville dock inte gå in på några detaljer gällande bevisningen och varför man anser att Madsen planerat mordet.

– Men det är inget tvivel om att det rör sig om mord, ett extremt och ovanligt sådant, säger Jakob Buch-Jepsen.

Han yrkar i första hand på att Peter Madsen ska dömas till livstids fängelse. I andra hand förvaring. Det senare är en påföljd som finns i Danmark och är landets strängaste straff, det är ett fängelsestraff på obestämd tid. Beslutet om att han kan dömas till förvaring är taget av Danmarks rättsliga råd bland annat efter en rättspykiatrisk undersökning av Madsen.

– Man har tittat på hans personlighet och sett att han kan utgöra en fara för andras liv och hälsa, säger Jakob Buch-Jepsen.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen håller pressträff vid polishuset i Köpenhamn.
Åklagare Jakob Buch-Jepsen håller pressträff vid polishuset i Köpenhamn.Foto: Johan Nilsson/TT

Åklagaren vill inte gå in på några detaljer gällande motivet. Han vill inte heller berätta vilka tekniska fynd som gjorts i fallet.

– Det är inget jag kommenterar nu, säger Jakob Buch-Jepsen, men berättar att polisen önskar att man beslagtar och förstör Madsens ubåt.

Rättegången planeras starta i Köpenhamns byret den 8 mars och pågå under åtta dagar. Domen förväntas falla den 25 april.

Journalisten Kim Wall, som kommer från Trelleborg, hittades i mitten av augusti i fjor död efter att hon gjort ett reportage ombord på Madsens ubåt utanför Köpenhamn. Endast Peter Madsen gick i land efter att utbåten sänkts. Efter en stor sökinsats med dykare hittades delar av Kim Walls kropp i vattnet.

Peter Madsen har erkänt styckning av kroppen, men nekar till mord och sexbrott. Han har gett flera förklaringar till hur Kim Wall ska ha dött, bland annat att hon fått en tung lucka i huvudet ombord på ubåten. Han menar att han fått panik när hon dött och då styckat och dumpat kroppen.

Annons

Madsen sitter häktad fram till åtminstone den 7 februari. Åklagarmyndigheten kommer därefter begära att han ska sitta fortsatt häktad fram till och med domen.

Både Peter Madsen och Kim Walls anhöriga har tagit del av åtalet.

Kim Walls familj hälsar till TA att de i nuläget inte önskar lämna några kommentarer om åtalet.

Läs tidigare artiklar om fallet:

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons