Nyheter

Madsen erkänner – styckade Kim Wall

Ubåtsfallet Artikeln publicerades
Peter Madsen går frivilligt med på att omhäktas till den 15 november, uppger hans advokat Betina Hald Engmark. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Peter Madsen går frivilligt med på att omhäktas till den 15 november, uppger hans advokat Betina Hald Engmark. Arkivbild.

Peter Madsen erkänner att han styckade journalisten Kim Wall, men kommer med en ny förklaring till varför hon dog. Svenskan ska ha dött av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten, hävdar den mordmisstänkte dansken som nu även anklagas för att ha skändat henne sexuellt.

Enligt uppfinnaren Peter Madsen befann han sig själv på däck när den svenska journalisten Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten UC3 Nautilus.

– Han erkänner att sedan har styckat liket nere i ubåten och att han därefter seglar ner till Kögebukten och kastar delarna i vattnet, säger Jens Møller Jensen, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, på en pressträff.

Först sade Madsen att han släppt av Kim Wall på land efter en reportageresa med ubåten på kvällen den 10 augusti. Senare uppgav han, under en öppen omhäktningsförhandling, att Wall dog på grund av att hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet.

– Vi har ingen teori om motiv till själva gärningen. Det är bara Peter Madsen som vet det, säger Jens Møller Jensen.

Madsen fortsätter att neka till anklagelsen om mord och detsamma gäller den nya misstanken om sexbrott med särskilt försvårande omständigheter. Köpenhamnspolisen vill inte heller spekulera kring danskens nya förklaring till Walls död.

– Vi har en dialog med ubåtsexperter hos försvaret som har undersökt detta och kommit med en förklaring kring detta, men det ska Peter Madsen och hans försvarsadvokat få ta del av, säger Møller Jensen, som även framhåller att polisen inväntar utlåtande från rättsmedicinare.

De senaste 14 dagarna har fortsatta dykningar genomförts i Kögebukten, men fortfarande saknas kvarlevor och dessutom både Peter Madsens och Kim Walls mobiltelefoner.

– Vi överväger om det är fortsatt intressant att dyka mer. Eller om vi ska söka med sonar eller de svenska likhundarna igen. Det har vi inte ännu fattat beslut om, säger polisinspektören.

I vattnet har polisen tidigare hittat kvarlevor, en kniv, kläder och den såg som Madsen har använt vid styckningen. Någon dödsorsak är ännu inte fastslagen.

– Obduktionen är inte klar ännu, säger Jens Møller Jensen.

Inget tyder på att Peter Madsen tidigare har begått grova brott.

– Fingeravtryck och dna har körts mot relevanta register, men det finns inget som tyder på tidigare brottslighet, säger Møller Jensen.

Polisens information om att Madsen erkänner styckningen av Kim Wall kom bara timmar efter det att hans advokat Betina Hald Engmark meddelat att han frivilligt går med på fortsatt häktning till den 15 november.

"Jag har inga ytterligare kommentarer", skriver Hald Engmark i ett sms till TT.

Polisutredningen är på väg att bli färdig och rättegången är inplanerad. Den beräknas pågå i åtta dagar med start den 8 mars nästa år. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen räknar med att åtalet är klart före årsskiftet.

Daniel Kihlström/TT