Nyheter

Såg hittad i Kögebukten – nära Madsens rutt

Köpenhamn Artikeln publicerades
Forskningsfartyget Aurora i Kögebukten. Fartyget har använts vid dykningar och sökande efter föremål som kan kopplas till det misstänkta mordet på Kim Wall.
Foto: Johan Nilsson/TT
Forskningsfartyget Aurora i Kögebukten. Fartyget har använts vid dykningar och sökande efter föremål som kan kopplas till det misstänkta mordet på Kim Wall.

Köpenhamnspolisen har hittat en såg i Kögebukten i närheten av den rutt som polisen bedömer att mordmisstänkte Peter Madsen hade med ubåten i augusti.

”Sågen undersöks nu av våra kriminaltekniker, för att avgöra om det är den som polisen har letat efter med anledning av ubåtsfallet”, säger vice polisinspektör Jens Møller Jensen i ett pressmeddelande.

Flera av Kim Walls kvarlevor, en kniv och kläder har hittats i Kögebukten. Fyndet av Kim Walls huvud, som inte hade frakturer på kraniet eller spår av våld, visar att häktade Peter Madsens förklaring kan omkullkastas.

Madsen, som nekar till polisens anklagelser, har sagt att en olyckshändelse ligger bakom Kim Walls död. Vid en öppen häktningsförhandling hävdade han att en 70 kilo tung lucka föll ner och träffade Wall i huvudet.

Efter helgens fynd har Madsen via sin försvarsadvokat sagt att han inte vill uttala sig till polisen i nuläget, enligt Jens Møller Jensen.

Dödsorsaken är ännu inte klarlagd. Sökinsatserna efter fler av Kim Walls kvarlevor fortsätter.

(TT)

Bakgrund

Ubåtsfallet

Den svenska journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt till sin kajplats och några timmar senare inleds sökandet. Under morgonen kommer larm om att ubåten sjunkit och Madsen räddas. Kim Wall hittas inte.

Kommande dag häktas Peter Madsen för att ha orsakat hennes död.

Drygt en vecka senare hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Torson bekräftas som Kim Wall med hjälp av dna.

Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att man hittat ytterligare kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar. Bland annat har huvudet hittats och polisen säger att den inte kunnat hitta skador som överensstämmer med Peter Madsens påstående att Kim Wall dött när hon fick en tung lucka i huvudet.

Visa mer...