Trelleborg

Brutala detaljer när Madsen omhäktades

Trelleborg Artikeln publicerades
Foto:TT/SCANPIX DENMARK

På en beslagtagen hårddisk har det hittats filmer som visar tortyr och mord på kvinnor. I obduktionsrapporten framkommer brutala detaljer, bland annat stickskador på den återfunna torson.

Enligt åklagarna har misstankarna mot ubåtsbyggaren tydligt stärkts.

– I dag har jag gett några exempel på vad utredningen visat de senaste fyra veckorna. Jag har lagt fram konkreta saker som obduktionsrapport, fynd på Madsens dator och en rad andra upplysningar som gör att vi bedömer misstankarna som stärkta, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen när TT träffar honom utanför domstolen.

Men Peter Madsen, som misstänks ha mördat journalisten Kim Wall, fortsätter att neka till anklagelserna som riktas mot honom. Med knutna händer och en fast blick in i kameran mötte den misstänkte domstolen när Köpenhamns tingsrätt kopplade upp sig via videolänk mot häktet.

En slutlig obduktionsrapport har blivit klar sedan förra rättsmötet. Enligt den finns ingen dödsorsak klarlagd, säger Jakob Buch-Jepsen.

Han berättar om flera brutala detaljer i obduktionsrapporten. Det rör sig om skador på flera delar av torson och i underlivet. Även när detaljer ur obduktionsrapporten lyfts fram släpper Madsen inte kameran med blicken.

Buch-Jepsen berättar om undersökningen av en beslagtagen hårddisk. Där har det hittats filmer som visar tortyr och mord på kvinnor. Morden på filmerna som har hittats i Peter Madsens dator bedömer åklagaren som äkta, men han betonar att Madsen inte har något med dessa handlingar att göra. Filmerna ska ha spelats in i utlandet.

– På Madsens dator har vi hittat länkar till hårddisken. Det är viktigt för mig att påpeka att det inte är några videor som producerats av Peter Madsen, men det är några videor som enligt vår bedömning indikerar att man kan ha intresse för fetisch, tortyr och mord, säger Jakob Buch-Jepsen till TT.

Peter Madsen menar att fler haft tillgång till datorn, och sade under omhäktningsförhandlingen att andra människor också har haft tillträde till rymdlaboratoriet, att det inte är hans egen fastighet.

Snart har det gått åtta veckor sedan journalisten Kim Wall följde med Peter Madsen på ubåten för att göra ett reportage. Mannen hon skulle intervjua sitter nu häktad misstänkt för att ha dödat henne. Journalisten påträffades död utanför Amagers sydvästkust den 21 augusti. Torson som hittades och blod från ubåten matchades med dna från hennes tandborste och hårborste. Sedan dess har omfattande sökinsatser pågått.

I dag har polisen haft ett möte med försvarets dykare, som deltagit i sökinsatsen efter Kim Walls kvarlevor i Kögebukten, säger Jens Møller, vice polisinspektör, som också var på plats under omhäktningsförhandlingen.

– Svenska likhundar har gjort en del markeringar, som assisterat oss i tre omgångar. Vi har genomfört en del dyk på platserna, och vid utvärderingen i dag har vi blivit överens om att vi fortsätter. Inom de närmaste tio dagarna ska vi genomföra ytterligare sökinsatser och vi hoppas att vi då hittar saknade kroppsdelar, säger Jens Møller till TT.

Polisen överväger nu att göra en rekonstruktion. Jens Møller vill inte spekulera i hur lång tid det tar att bli färdig med utredningen, men han säger att det åtminstone krävs ytterligare tre månader.

Vid den förra häktningsförhandlingen öppnades dörrarna och Madsen, som nekar till anklagelserna, fick komma med sin förklaring.

– Raket-Madsen avgår med döden den 10 augusti, sade Peter Madsen, vid ett av många tillfällen när han pratade om sig själv i tredje person, och förklarade att hans värld rasade samman detta datum.

Kvällen den 10 augusti inträffar nämligen det han själv beskriver som en olyckshändelse: Efter ett dyk på ungefär två timmar går Madsen upp i ubåtstornet och ramlar på den hala ytan. Då faller en omkring 70 kilo tung lucka ner och träffar Wall i huvudet, allt enligt hans egen förklaring, och hon dör. Madsen hävdar att han inte sett förloppet, utan bara hörde ett högt ljud.

Buch-Jepsen gick inte närmare in på Madsens förklaring vid omhäktningsförhandlingen, utan radade upp flera besvärande omständigheter kring det som hände efter det att Wall dött: Madsen larmade inte myndigheterna. Han gjorde sig av med kroppen, som sedan hittades svårt sargad. Han kastade sin mobil i havet och sänkte ubåten – allt för att undanröja bevis, enligt åklagaren.

Försvarsadvokat Betina Hald Engmark påpekade att det inte finns en enda upplysning som motsäger att Kim Wall skulle ha råkat ut för en olycka.

– Hur de skador som fanns på kroppen när den påträffades uppstod, det vet ingen i nuläget, sade hon.

Domstolen har beslutat att Peter Madsen ska omhäktas i ytterligare fyra veckor. Madsen, som fortsätter att neka till brott, har inte frivilligt gått med på att förlänga häktningstiden.