Annons
Insändare

Äldrevården är i gungning

Reaktion på insändarna från Undersköterska och En som hoppas på förändring (den 22 maj).
I snart 30 år har jag arbetat inom sjukvården i Trelleborg och haft en hel del kontakter med kommunens äldreomsorg på olika boenden och ute i samhället.
Publicerad 31 maj 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hembesöksläkaren Claes Malmberg förstår den oro och frustration som flera av kommunens undersköterskor och sjuksköterskor känner.
Hembesöksläkaren Claes Malmberg förstår den oro och frustration som flera av kommunens undersköterskor och sjuksköterskor känner.Foto: Anna Simonsson / SvD / TT

Jag kan förstå den oro och frustration som många bland kommunens undersköterskor och sjuksköterskor känner. Många har slitit och ställt upp under många år för usla löner och arbetsvillkor. Rimligen borde det finnas en positiv löneutveckling så att många år i kommunens tjänst också syntes i lönekuvertet men i stället kan helt nya medarbetare utan någon som helst erfarenhet direkt få högre lön än de som troget och lojalt kämpat på under bristfälliga arbetsvillkor.

Under mina hembesök hos de äldre i kommunen får man samstämmiga uppgifter om stressad personal, som tyvärr får lägga mer och mer tid på att tillfredsställa diverse kommunchefers vurm för dokumentation i stället för att ge tid åt vårdtagarna.

Annons

Det senaste systemet för detta, kallat Intraphone, verkar stjäla ännu mer tid från det som varje anställd efterfrågar, nämligen mer tid till meningsfulla arbetsuppgifter.

Även högre tjänstemän inom kommunen borde begripa att det vore bättre se till att vårdpersonalen fick bättre löner och arbetsvillkor än att spendera pengarna på planeringssystem (läs kontrollsystem) typ detta Intraphone.

Slutligen all heder åt alla er som fortfarande orkar vara den äldres trygghet i tillvaron.

Claes Malmberg

hembesöksdoktor

Annons
Annons
Annons
Annons