Annons

Regeringen ändrar regler för skyddsjakt på gråsäl

Under torsdagen beslutade Naturvårdsverket om en ändring i jaktförordningen som gör det tillåtet att jaga gråsäl om det är vetenskapligt befogat ur ett ekosystemsperspektiv.
Sverige • Publicerad 18 juli 2019
Arkivbild, gråsäl.
Arkivbild, gråsäl.Foto: Arkiv

Torskbeståndet och kustfisket i Östersjön har drabbats av det växande gråsälsbeståndet, enligt Naturvårdsverket. Därför fattade man under torsdagen ett beslut om att ändra i jaktförordningen så att licensjakt på gråsäl kan göras för att skydda torskbeståndet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förändringen kommer att träda i kraft först den 29 november i år, och gälla fram till den 1 januari 2022. Om inte en vetenskaplig utvärdering tills dess kan bevisa att förändringen bör förlängas.

Annons

Regeringen har även beslutat att den nationella förvaltningsplanen för gråsäl ska revideras, och presenteras senast den 29 november i år.

– Situationen för Östersjötorsken är allvarlig och vi behöver se över alla våra verktyg för att skydda beståndet. Därför har regeringen idag beslutat om att öppna upp för licensjakt på gråsäl. Samtidigt är det nödvändigt att vi utforskar fler möjliga åtgärder, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i pressmeddelandet.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons