Annons

Eldsjälar vårdar skadad sälkut från Beddingestrand

Trots att Beddingebor försökte uppmana andra om att lämna en ensam sälkut i fred så har ingen mamma synts till. Nu har kuten blivit omhändertagen, men det återstår att se om den kommer att kunna simma i det fria igen.
Beddingestrand • Publicerad 18 juli 2019 • Uppdaterad 19 juli 2019
Den numera föräldralösa sälkuten. Eftersom den varit ovanligt svårhanterlig vet skötarna inte vilket kön den har.
Den numera föräldralösa sälkuten. Eftersom den varit ovanligt svårhanterlig vet skötarna inte vilket kön den har.Foto: Ellen Norman

I början av juli var det många i Skåne som slog larm om till synes övergivna sälungar. Polisen gick därför ut med en allmän uppmaning om att sälungarna inte är övergivna, utan att sälmammorna oftast befinner sig i närheten. Polisen bad allmänheten att hålla sig undan för att inte skrämma bort sälkutarnas mammor, vilka i regel återvänder inom 48 timmar.

Om knubbsälar

Därför lämnar mamman ungen

Ungarna föds mellan mitten av juni och juli. Bland det första mamman gör är att ta med sälen på en liten simtur. Om sälkuten blir trött och den och mamman befinner sig i närheten av en sandstrand tar sälmamman upp kuten på stranden för att den ska kunna vila. Mamman stannar hos sin unge och väntar på att den ska vakna, men om människor närmar sig beger hon sig ut i vattnet. På grund av nyfikna människor som intresserar sig för ”övergivna” sälungar får ungarna sällan vara i fred, och mamman är för skygg för att återvända.

När en ensam sälunge upptäcktes i Beddingestrand var det därför upplysta människor som satte upp skyltar för att varna folk från att gå för nära sälungen, i hopp om att mamman skulle våga komma upp på land och ta hand om den. Goda avsikter till trots så hade det krävts mer än så för att modern skulle återvända, berättar Jan-Åke Hillarp, från Katastrofhjälp för fåglar och vilt (KFV).

Annons

– Det är alltid folk på denna strand nu om sommaren. För att mamman ska våga komma tillbaka måste man säkra minst 300 meter omkring sälkuten, i alla riktningar. Sedan måste det vara lugnt i minst 5 - 6 timmar, säger han.

Jan-Åke Hillarp fick åka och hämta sälkuten, som nu omhändertas av KFV.

– Normalt sett så flyttar man ut sälungarna mot mamman. Det kan man göra om man har ett skär ute eller en badflotte, då man ber folk att låta bli att använda badflotten. Man kan också förflytta sälkutarna i sidled, om det finns ett naturreservat intill där människor inte badar. Det viktiga är att få den bort från människor utan att ta den för långt bort från mamman, säger Jan-Åke Hillarp.

Ninet Dessner har hållit på med sälar sedan 1999. Här matar hon sälkuten med mixad sill tillsammans med Karin Tillberg, som också är medlem i KFV.
Ninet Dessner har hållit på med sälar sedan 1999. Här matar hon sälkuten med mixad sill tillsammans med Karin Tillberg, som också är medlem i KFV.Foto: Ellen Norman

Men i detta fall fanns det ingenstans att flytta sälkuten.

– Där finns en sten, men den är för nära land, säger Jan-Åke Hillarp.

Det har nyligen skymtats en säl i närheten av stranden och folk har spekulerat om detta kan vara den frånvarande modern. Detta är Jan-Åke Hillarp skeptisk till. Han menar att det tagit för lång tid.

– Hade mamman dykt upp på det viset så hade hon dykt upp under tiden kuten var där.

Förutom att ungen var uttorkad och undernärd så var den också skadad, vilket kan ha varit en anledning till att den inte simmat ut på egen hand. Sälkuten har en skada på örat och en skadad simlabb. Att den var skadad var ytterligare ett skäl för KFV att omhänderta sälen. Det är i dagsläget osäkert om sälens labb är bruten, och föreningen söker en veterinär som kan röntga den.

– Det kan också vara så att labben bara är stukad. Men labben måste bli bättre för att sälen ska kunna återvända till det vilda, säger Ninet Dessner, ordförande i KFV.

Inledningsvis matades kuten med näringslösning bestående av druvsocker. Sedan har den fått tunnflytande havregrynsvälling. Nu kan den matas med mixad sill, vars närmsta liknelse är en sillsmoothie.

Efter att sälungen fått mat blir den lite lugnare och gladare. Här får den salva på det infekterade örat.
Efter att sälungen fått mat blir den lite lugnare och gladare. Här får den salva på det infekterade örat.Foto: Ellen Norman
Annons

– Mixad sill får den i åtta till tio dagar, säger Ninet Dessner.

Därefter kommer sälen att matas med en successivt ökande mängd hela sillar.

– Om man har en duktig säl så lär den sig ganska snabbt. De sväljer sillarna hela med tungan.

Denna säl är skadad, men normalt sett brukar det ta ungefär en vecka innan sälen kan börja bada i en badbalja, och nästa steg blir att bada den i föreningens bassäng, berättar Ninet Dessner.

Även om sälens labb visar sig läka så är det ett bra tag kvar innan sälen kan simma fritt igen.

– Om den klarar sig så är det först en, två veckor in i september som den kan släppas ut i det vilda. Sälen ska väga 25 kilo innan den kan släppas tillbaka. Den måste ha några kilos övervikt jämfört med de jämngamla sälarna eftersom det dröjer ett tag innan den lär sig jaga, säger Ninet Dessner.

Ellen NormanSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons