Annons

Martin Falkenby: Gräv där du står – det är guld värt

Att gräva är journalistikens kärna. Trelleborgs Allehanda visar sig vara en av de bästa i grenen.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 4 mars 2023 • Uppdaterad 14 mars 2023
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den tidning du läser är guldspadenominerad. Det är ett erkännande som gör mig oerhört stolt.

Det är granskningen Baskethärvan, som Jenny Isaksson och André Spång svarat för, som nominerats och som anses var ett av de bästa granskande avslöjandena som gjordes i landet under förra året.

Annons

Guldspadejuryn anser det särskilt imponerande att det kommit in hela 41 bidrag från 26 mindre dagstidningsredaktioner.

– Det betyder att kategorin Mindre dagstidning är den största i 2022 års guldspadeomgång, det kan rentav vara alla tiders rekord, konstaterar Kicki Hultin, juryns sammankallande.

Om vi ska kalla en spade för en spade, och det ska vi ju, så är granskningen av basketklubben ett riktigt bra gräv. Det som sticker ut är att det är ett gräv i sportens värld vilket är sällsynt. Anledningen är att det ofta är svårt att nagelfara föreningar, det är sällan någon som vill prata om oegentligheter. Här har det handlat om att lusläsa de dokument som klubben har lämnat till kommunen, förbund och myndigheter och därtill att jämföra redovisade siffror mellan olika år och olika handlingar. Sportreportrar har inte så mycket erfarenhet av den här typen av granskande journalistik.

Det finns också inbyggda låsningar på tidningar. Jag var sportchef under tio år och upplevde att min avdelning var solitär, det fanns inte så mycket utbyte med den övriga redaktionen. Redan då uttryckte jag en vilja att bygga broar mellan sport- och allmänredaktionen och kanske rent av skapa en stor redaktion där alla gör allt. Det senare kanske inte är den bästa lösningen inser jag nu, men det är en viktig organisatorisk fråga för i stort sett alla tidningar att lösa.

Vi har kommit en bit på vägen. Våra sportmedarbetare är mer involverade i helhetsarbetet i dag och det underlättade när vi i ett tidigt skede såg till att André krokade arm med Jenny som då hade inlett arbetet med Baskethärvan.

Borås Tidning, Helsingborgs Dagblad och Dagens ETC är också nominerade till en guldspade i klassen Mindre dagstidning. Vi kan således mäta oss med tidningar som är mångdubbelt större än vad vi är.

Men nomineringen visar också att det lönar sig att investera i journalistik. Jag har varit med om åtskilliga nedbantningar genom mina år på TA, men när vi 2021 hade ekonomiska förutsättningar att utöka redaktionen gjorde vi just det och gick från 11 till 14 medarbetare. Resultatet ser vi nu.

I samband med höstens granskning skrev jag i en krönika att jag känner stolthet över vad tidningen uträttar. ”När jag pratar med personer i mediebranschen får jag numera höra att vi gör ett väldigt bra jobb.”

Guldspadenomineringen är ett kvitto på det. Ett annat kvitto är att vår upplaga ökar.

Jag avslutade nämnda krönika med att granskande journalistik tar tid men att det gör oss bättre och att högre journalistiska höjder är ”något alla trelleborgare ska vara stolta över”.

Annons

Så inte bara grattis till oss, utan även grattis till er läsare!

I veckan kunde vi berätta en annan glad nyhet, nämligen att vi kommer att sända alla TFF:s matcher i Elitettan. Att traditionella dagstidningar ger sig in i kampen om sporträttigheter är relativt nytt. Norska lokaltidningar har haft ett lyckat resultat när deras prenumeranter fått möjlighet att följa sina lokala idrottslag. Mer lokalt innehåll ger alltid bättre förutsättningar för att få in fler prenumeranter och att de blir mer trogna som kunder.

Nu hakar alltså Trelleborgs Allehanda på tåget i en satsning som omfattar hela Gota Media.

Det är extra glädjande att det just är stadens bästa damlag i fotboll som vi kan erbjuda er att följa denna historiska första säsong i eliten. Tänk om vi 1984 hade kunnat följa TFF:s matcher på väg mot allsvenskan. Jisses, vad häftigt!

Annons
Annons
Annons
Annons