Annons

Prickade OS-plats

Stefan Nilsson är klar för OS. Trelleborgaren tog en historisk världscupseger vid för-OS i London.
– Jag känner en stor glädje.
Sport • Publicerad 23 april 2012
Foto: 

Stefan Nilsson, Trelleborgs Jaktskytteklubb, var tvingad att vara bäste svensk för att få en OS-biljett. Trelleborgaren besegrade inte bara sina två landsmän. Han besegrade hela världseliten som var på plats på OS-arenan. Förbundskaptenen Claes Johansson är imponerad.

– Det här är stort för svensk skytte. Det är en stor internationell gren och att vinna den hårdaste tävlingen ger så klart uppmärksamhet. Det här är spektakulärt, säger Claes Johansson till TA-sporten.

Annons

21-årige Stefan Nilsson säger att han har svårt att smälta triumfen.

– Jag har inte riktigt fattat det. Jag är förste svensk att vinna en världscup i skeet, säger Stefan Nilsson som i och med triumfen nominerats till en av de två OS-platserna som Sverige har i skeet.

– OS betyder hur mycket som helst. Det är det jag vill uppnå, det är det största som man kan vara med om.

Han slog till med tangerat personbästa, 148 poäng, en poäng före tvåan Ukrainas Mikola Milchev. Stefan Nilsson inledde med 23 poäng i första omgången. Därefter bommade han inte ett enda skott.

– Jag visste att jag var i väldigt bra form och kände att en finalplats var fullt möjlig eftersom jag hade riktigt bra resultat på träningarna innan jag åkte till London.

Efter första omgångens två bommar var Claes Johansson relativt lugn när det gällde Stefan Nilsson chanser till en framskjuten placering.

– Jag har sett Stefan under två och ett halvt års tid och trodde inte att det skulle bli så många bom till. Han har en förmåga att koppla bort det som är runtom, han gör bara sitt jobb. Det är en väldigt bra inställning.

Nilsson följde upp sina bom med 134 raka fullträffar.

– Jag var rätt nervös i första rundan. Jag blev för passiv och de två bommarna var dåliga. Efter det var det bara att köra.

Inför den här säsongen har inställningen på skjutbanan ändrats. Stefan Nilsson är mer aggressiv, mer instinktiv i sitt skytte.

Annons

Den inställningen har nu tagit honom till OS och förbundskaptenen är smått lyrisk över insatsen.

– Det här är den tuffaste tävlingen alla kategorier. Här var tre skyttar från alla länder, i OS är det bara två. Konkurrensen i finalen var fruktansvärd med två OS-guldmedaljörer, en som tagit OS-silver och den regerande världsmästaren. En OS-final blir inte svårare, säger Claes Johansson som påtalar att förväntningarna ska hållas rimliga.

– Ingen som vunnit ett för-OS har vunnit påföljande OS. Det är det mentala som kommer in. Media kommer in och påminner om att du ska vara guldkandidat. Men det är alldeles för jämnt för det. Bland 36 skyttar i OS kan 30 vinna och Stefan är en av dem. Han är en finalkandidat, så långt kan jag sträcka mig.

Trots alla skalper i för-OS vill Claes Johansson hålla nere förväntningarna.

– Inför finalskjutningen sa jag ett par ord till honom: Du är en underdog, ingen räknar med dig. Det är i det läget vi måste hamna i till OS också. Han ska dit utan att känna prestationsångest.

Själv står Stefan Nilsson tryggt med båda fötterna på jorden.

– Bara för att jag skjutit bra nu garanterar inte det att jag skjuter bra på OS. Det här var ett delmål på vägen. Nu vet jag att jag behärskar banan, men OS handlar om att allt ska stämma under två dagar och det är många faktorer som avgör om jag lyckas.

Hur ser du på att vara en medaljkandidat?

– Det får stå för andra. Allt måste stämma som sagt. Jag har inga förväntningar utan det ska bara bli roligt att skjuta.

Louise Löfgren
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons