Trelleborg

Villkorligt för smuggling av 40 000 cigaretter

Trelleborg Artikeln publicerades
Genrebild.
Foto: Anette Karlsen/TT
Genrebild.

En man döms till villkorlig dom och samhällstjänst för att ha infört 40 000 cigaretter till Sverige från Tyskland via Trelleborgs hamn.

Det var i februari förra året som en man som rest från Tyskland till Sverige stoppades av tulltjänstemän i Trelleborgs hamn. Mannen hade 40 000 cigaretter med sig, utan korrekta tillstånd.

Mannen har i förhör motsatt sig ansvar för brottet, och menat att cigaretterna var för eget bruk och för familj och vänner. Mannens förklaring till varför han åkt bil till Tyskland och enbart vistats där en kort tid var att han skulle reparera bilen där. Detta skulle vara billigare än i Sverige, men när mannen fick veta att det skulle ta längre tid än han trott åkte han hem igen.

Tingsrätten framför i sin dom att det inte finns någon högsta gräns för hur många cigaretter som får föras in i Sverige från ett annat EU-land, om det är för eget bruk. Men tingsrätten menar att den stora mängden cigaretter talar för att det inte handlade om eget bruk.

Mannen döms till villkorlig dom och 50 timmar samhällstjänst. Hade fängelse dömts ut hade mannen fått ett fängelsestraff på en månad.