Trelleborg

Vad hände Sten Sture?

Trelleborg Artikeln publicerades

- UD har något att dölja. Det säger författaren Kerstin von Seth om omständigheterna kring Trelleborgsfartyget Sten Sture, som försvann i januari 1947. På onsdag kommer hon till Trelleborg för att berätta sin version.

Det officiella uttalandet från UD är att fartyget gick på en mina utanför Bornholm. Fiskare hittade dock vraket utanför Polens kust många år senare. Fartygets kapten Gösta Rudnert, som var Kerstin von Seths far, försvann spårlöst tillsammans med 18 besättningsmän, och hon tror att UD döljer sanningen bakom försvinnandet. Nu kommer hon till Trelleborg för att hålla ett föredrag i vad hon tror är det riktiga skälet till försvinnandet.

- Det finns saker som inte stämmer med den officiella förklaringen från UD och vad jag har kommit fram till i min forskning säger hon från hemmet i Höör.

Roland Hallengren på Trelleborgs sjöfartsmuseum, tror att föredraget kommer locka mycket folk.

- Vi delade ut 60 stycken biljetter häromdagen och intresset var så stort att vi var tvungna att byta lokal till Trelleborgs församlingshem.

Han säger även att släktingar till besättningsmän på Sten Sture har hört av sig till honom, och detta visar på det stora intresset från allmänheten.

Föredraget arrangeras i samarbete mellan Trelleborgs sjöfartsmuseum, Studiefrämjandet och Trelleborgs församling.

Föredraget på onsdag klockan 19 på Trelleborgs församlingshem är gratis. Biljetter kan hämtas på Trelleborgs sjöfartsmuseum lördagen den 12 maj och söndagen den 13 maj, mellan klockan 13-16.