Trelleborg

Två mål – Paris och miljoner

Trelleborg Artikeln publicerades

200 svenska cyklister trampar på för att samla in pengar till barncancerfonden. På fredagskvällen nådde de Trelleborg. Den 20 juli ska de nå slutmålet - Paris. Med på resan är Lars-Göran Månsson, uppvuxen i Västra Virestad.

Team Rynkeby är ett projekt som samlar in pengar till barncancerfonden i både Sverige och Danmark. På sex månader räknar projektledaren Alexander Amprazis med att de fyra svenska lagen har dragit in två miljoner till barncancerfonden.

En av de svettiga cyklisterna som nådde färjehamnen strax efter klockan 20 på fredagskvällen är Lars-Göran Månsson som är uppvuxen i Västra Virestad.

– Från början var det cyklingen som lockade, men under tiden som vi tränat tillsammans har insamlingen känts viktigare. Vi har besökt cancersjuka barn på sjukhusen i både Köpenhamn och Lund och vi hoppas verkligen att det vi gör innebär en skillnad, säger han.

På de gula tröjorna trängs sponsorers logotyper och det är på just detta sätt cyklisterna drar in pengar till fonden. Hela projektet började i Danmark för tio år sedan, när några cykelintresserade beslöt sig för att cykla ner till Frankrike för att titta på storloppet Tour de France. När de sedan kom tillbaka hade de pengar över och dessa pengar skänkte de till barncancerfonden. Nu är det ett årligt återkommande evenemang. Förra året drog Team Rynkeby in 13 miljoner kronor till barncancerfonden.

– Jag har varit med sedan i höstas så det är lite fjärilar i magen att vi den 20 juli ska samlas 800 cyklister från Sverige och Danmark och cykla tillsammans den sista milen fram till Eiffeltornet. Det roliga är att detta är ett team. Vi kombinerar grejen att samla in pengar med att synas. Det är en rolig aktivitet. På vintern kör vi spinningpass och på våren plockar vi fram cyklarna och tränar tillsammans, säger Alexander Amprazis.