Trelleborg

"Tropiska Trelleborg, med palmer och spindlar"

Trelleborg Artikeln publicerades

Promenaden i Albäcksskogen visade sig bjuda på en överraskning. En spindel av större mått, med ludna ben och kropp var också ute på en runda.

Pernilla Berg berättar att det var hennes vän, som själv vill vara anonym, som gjorde upptäckten under en promenad i torsdags. Intill en brunn fann han spindeln, som han uppskattar vara i storlek med en knuten mansnäve.

- Han kan inte ens slå ihjäl en fluga, utan istället tog han upp spindeln på en spade och satte ner den intill ett buskage där den var mer skyddad, berättar Pernilla Berg.

Spindeln spatserade därefter längre in i skogen. Pernilla Berg arbetar alldeles intill och hon tycker att det känns mindre roligt att eventuellt ha en spindel runt knuten.

- Vem vet om den lägger ägg? säger hon.

Spindeln har blivit en snackis på hennes arbetsplats. Kollegorna talar om det tropiska Trelleborg med palmer och spindlar, men vissa har också uttryckt oro för att ta med sig barnen ut i skogen.

– Trelleborgarna behöver inte vara oroliga. Spindeln kan klara sig över sommaren, men när kylan kommer överlever den inte, lugnar Peter Karlberg, djurskötare på Malmö terrarium.

Han menar att spindeln är en fågelspindel och sorten är troligen den chilenska fågelspindeln.

– Det är ingen svensk spindel, utan det rör sig troligen om ett husdjur som rymt. Fågelspindlar är förvisso giftiga och kan ge obehagliga bett, men det är ingen större fara om man inte är känslig mot getingar eller liknande, säger Peter Karlberg.