Trelleborg

Trelleborgs första dagcentral för äldre firar 50 år

Trelleborg Artikeln publicerades
Bodil Frostholm har jobbat på Dagcentralen i 50 år och snart blir det jubileum.
Foto: Adam Bergsten
Bodil Frostholm har jobbat på Dagcentralen i 50 år och snart blir det jubileum.

När Bodil Frostholm var 27 år gammal började hon jobba på Dagcentralen på Kockska stiftelsen i Trelleborg. 50 år senare kan hon se tillbaka på en händelserik tid och hoppas på mer framöver.

För snart 50 år sedan slog Dagcentralen i Trelleborg upp portarna på initiativ av Kockska stiftelsen. Hit kan äldre komma för att umgås och ägna sig åt all sorts handarbete och pyssel. Och för 50 år sedan var det full aktivitet i lokalerna.

– Det var ju första dagcentralen och då hade vi jättemycket folk, 30 till 40 personer om dagen. Vi hade mycket roligt, skrattade och sjöng, säger Bodil Frostholm.

Hon är på många sätt synonym med Dagcentralen där hon började jobba redan när hon var 27, Dagcentralen var då en månad gammal.

Lokalerna andas skapande och kreativitet. Överallt finns verk gjorda av personer som besökt Dagcentralen. Många av möblerna inne i det stora allrummet är klädda i vackra tyger som gjorts av besökare. I källaren höll herrarna till och snickrade allt ifrån prydnader till fioler.

Mycket hinner hända på 50 år och många är de människor som kommit och gått.

– Speciellt minns jag en dam som neg varje gång hon gick förbi [skulpturen av] Johan Kock och sen neg hon när hon skulle ut och tackade för dagen. Hon var så tacksam.

– Det som man tänker på mycket är gubbarna som var här. De var original. Innan Akka byggdes var färdtjänsten här och lämnade av folk, säger Bodil Frostholm och minns med glädje de äldre herrar som knöt ryamattor på den tiden då det var populärt.

När kommunen så småningom öppnade Träffpunkt Akka började besökarantalet att glesas ut på Dagcentralen. Kommunen ville att Bodil Frostholm skulle flytta med till det nyöppnade verksamhetshuset men hon var trogen Dagcentralen.

– Det är en ära att jobba för Kockska stiftelsen. De gör mycket gott, säger hon.

Det går inte att ta miste på hennes kärlek till Dagcentralen.

– Jag hade fyra veckors semester och satt bara hemma och väntade på att börja jobba, säger hon.

I källaren finns det gott om material för många timmars vävande och skapande.
Foto: Adam Bergsten
I källaren finns det gott om material för många timmars vävande och skapande.

Trots att besökarantalet börjat svikta på senare år håller hon fanan högt och det kommer fortfarande ett gott gäng till Dagcentralen för att väva. På ett av borden håller ett pussel stadigt på att ta form. Men Bodil Frostholm hymlar inte med att hon gärna hade sett att det kom lite fler besökare till Dagcentralen. Hon tror att människor helt enkelt tror att den bara är till för dem som bor i stiftelsens egna intilliggande hus. Men så är det alltså inte, betonar Bodil Frostholm.

– Ingen i Trelleborg ska säga att de inte har någonstans att gå. För här är öppet. Jag skulle vilja att här kom fler människor och att de ska komma med initiativ, säger hon.

Hon hade gärna sett att ett biljardglatt gäng drog skyddsduken av det gamla biljardbordet i källaren och vävstolar finns det så det räcker och bli över.

– Jag vill så gärna att det kommer folk. Här är ju så mycket grejer.

Nu planerar hon en fest för att fira 50-årsjubiléet av Dagcentralen. Den 12 oktober blir det maskerad med mat och show. Man ska komma utklädd och på lekhumör.

– Jag kan inte fatta att det är 50 år, säger hon.