Trelleborg

Koppartjuvar förstörde familjegrav

Gylle Artikeln publicerades
Delar av ett kopparstaket har raserats i tjuvars jakt på koppar på Gylle kyrkogård.
Foto:Andreas Mårtensson
Delar av ett kopparstaket har raserats i tjuvars jakt på koppar på Gylle kyrkogård.

Tjuvar har varit i farten på Gylle kyrkogård. Och i sin färd med att stjäla koppar har de även förstört en familjegrav.

– Det känns så orättvist. Att förstöra så här mycket för att få tag i lite koppar som kan vara värt några hundralappar känns helt meningslöst, säger Birgitta Svensson.

Det är hennes mans familjegrav som blivit utsatt för stölden och skadegörelsen som troligen inträffade under natten till måndagen. Någon eller några har lyckats ta loss delar av ett kopparstaket runt familjegraven. När man tagit loss staketdelarna, förmodligen med hjälp av något verktyg, har man även lyckats rasera flera marmorblock som staketet suttit fast i.

Kopparstaket runt gamla familjegravar är ett vanligt inslag på kyrkogården i Gylle. På flera ställen ser man spår av gamla stölder, där delar av staket helt enkelt är borta. På familjen Svenssons grav har man tidigare tagit grinden in till graven, som var enkel att lyfta bort. Nu har man alltså även gått på själva staketet.

– Familjegraven har varit här i hundra år, den är så fin när den är hel. Det här är för sorgligt, säger Birgitta Svensson.

Kyrkvaktmästaren Stellan Nord uppskattar att det kostar runt 80 000 kronor att återställa graven i det skick som den var i tidigare. Och han berättar att det inte bara är Gylle som drabbats av kopparstölder i Dalköpinge församling under natten till måndagen.

– Man har också stulit stuprör av koppar från Gislövs kyrka, säger Stellan Nord.

Stölderna och skadegörelsen polisanmäldes under måndagen men det kan vara svårt att få tag i de skyldiga. Kyrkogården i Gylle ligger relativt skyddad från insyn och tjuvarna har troligen kunnat operera ostört.