Trelleborg

Svårt att få kompetent personal till apoteken

Trelleborg Artikeln publicerades

Bristen på utbildad apotekspersonal är påtaglig. Cura apoteket vill öppna en ny butik, men trots flera annonser saknar de fortfarande personal för att veta exakt när de kan slå upp dörrarna. Även andra apotek känner av bristen.

Under våren och sommaren har Cura apoteket intensivt sökt personal till den butik de planerar att öppna på Ica maxi i Trelleborg.

– Det råder en farmaceut-brist i hela landet och vi vill naturligtvis ha rätt personal till vårt apotek, säger Lena Berggren som är regionchef för Mellansverige. Hon är även ansvarig för personalfrågorna när regionchefen i södra Sverige är på semester. Trelleborg har i dagsläget fem olika apotek och till hösten hoppas Ica kunna öppna sitt Cura apotek.

– Men vi har inget exakt datum. Det beror helt på personaltillgången, säger Lena Berggren.

Även på stadensandra apotek känner man av att det saknas utbildade farmaceuter och apotekstekniker.

– När omregleringen skedde var man inte beredd. Nu har det stabiliserats i de flesta regioner, men i Skåne har vi fortfarande en brist, säger Therese Törnström, apotekschef för DocMorris i Trelleborg.

Det som apotekenfrämst söker är farmaceuter, det vill säga receptarier och apotekare, med mellan tre och fem års högskoleutbildning, men även apotekstekniker med en minst 60 veckor lång yrkesutbildning.

– Vi brukar vara tre farmaceuter här, men har nyligen haft två internrekryteringar som gjort att vi sökt efter ny personal, säger Therese Törnström.

På Vårdapoteket i Trelleborg har det varit svårt att få in sommarvikarier vilket har lett till en lite annorlunda lösning.

– Vi har tagit in pensionärer som är villiga att arbeta. Även gymnasiestudenter har fått jobb med att packa upp varor, berättar Petra Schyllert, apotekschef.

De skånska apotekscheferna tror att bristen på utbildad personal beror på en frånvaro av utbildningar i Skåne.

– Det finns ingen utbildning i Lund eller Malmö och folk vill gärna läsa det som finns nära dem, säger Petra Schyllert.

Hon hoppas attfarmaceututbildningarna ska öka i popularitet och att fler blivande studenter får upp ögonen för dem.

– Sedan vet vi inte hur det kommer se ut med antal apotek i framtiden.