Trelleborg

Stopp för populära bussturer

Trelleborg Artikeln publicerades

Turistbyrån ställer in de populära bussturerna i sommar, det gick inte ihop ekonomiskt. Istället arrangerar företagare på landsbygden matresor och föreningen Gamla Trelleborg rullande guidning.

– Det höll inte ekonomiskt. Så kan man inte göra med skattemedel, säger Gabriella Rönnow på turistbyrån i Trelleborg.

I tre år har bussturer arrangerats. Intresset steg för varje år och turistbyrån utökade konceptet med en mängd olika tematurer så som matturer och kyrkoturer. Men till sist gick intresset ner.

– Det var mycket samma personer som åkte turerna. Och inte så många turister utan mest trelleborgare, berättar Gabriella Rönnow.

Nu har man bestämt att inte arrangera fler turer. Även om matturerna gick väldigt bra vill turistbyrån inte fortsätta. Detta har gjort företagare på landet besvikna.

- Ja, det är klart. Matturerna gick ju bra, säger Ingrid Johansson som säljer äggakaka i Smygehamn.

Nu har hon själv tagit tag i saken och arrangerar två bussturer i sommar. För 350 kronor får man en tur som först stannar på Hallongården i Bodarp, där kaffe och fika väntar. Sedan åker bussen vidare till Börringekloster. Resenärerna hinner även med lite fårvallning vid Näsbyholms slott innan bussen parkerar sig i Smygehamn hos Ingrid Johansson.

– Jag tycker det är viktigt att visa att det finns mycket att besöka på Söderslätt, inte bara på Österlen, säger hon.

Föreningen Gamla Trelleborg arrangerar också bussturer. Under evenemanget Trelleborg till tusen kör föreningen en tur om dagen. Den kommer att kosta 40 kronor och en guide från föreningen följer med.

– Turen går bland annat till Gislöv och Albäck, säger Tom Olsson på Föreningen Gamla Trelleborg.

Biljetter till turerna finns på turistbyrån.