Trelleborg

Stena Line tar över två Tysklandslinjer

Trelleborg Artikeln publicerades

Stena Line tar över färjetrafiken till Rostock och Sassnitz från Trelleborg. Företaget köper ut Scandlines GmbH som man tidigare drivit linjerna tillsammans med.

För en dryg vecka sedan läckte det ut uppgifter i den danska branschtidningen Søfart att dansk-tyska Scandlines GmbH var på väg att sälja sin del av Trelleborg-Rostocktrafiken till Stena Line. I tidningen förekom också uppgifter att linjen Trelleborg-Sassnitz skulle läggas ned.

Med utköpet av Scandlines GmbH tar Stena Line nu död ryktet att Sassnitzlinjen skulle vara i fara. Tvärtom ser Stena Line en potential i båda linjerna till och från Trelleborg.

– Visst, det är en tuff marknad men vi tror långsiktigt på linjerna. Vår ambition med köpet är att det ska bli lite enklare att förändra saker och förhoppningsvis utveckla linjerna, säger Joakim Kenndal.

Stena Line kommer att trafikera linjerna med samma båtar och med samma personal som nu. Den personal som nu är anställd av Scandlines GmbH kommer att erbjudas tjänster hos Stena Line. Det rör sig om cirka 150 personer.

Linjerna kommer att marknadsföras som Stena Line-linjer, och tanken är att båtarna ska ha samma standard som andra Stena Line-fartyg, vilket innebär att en viss uppgradering och investering i fartygen kan komma att ske.

Under onsdagen offentliggjorde Stena Line också köpet av ytterligare tre linjer från Scandlines GmbH. Det handlar om färjetrafik till och från Lettland, närmare bestämt linjerna Travemünde-Ventspils, Travemünde-Liepaja och Nynäshamn-Ventspils.

– Vi har aldrig varit verksamma i Baltikum tidigare men har flera gånger tittat på att ha verksamhet där. Det passar bra in att expandera vårt nätverk där, säger Joakim Kenndal.

Vad köpen av de fem linjerna har kostat vill inte Joakim Kenndal avslöja.

– Du kan skriva att det är en affär i miljardklassen, säger han.