Trelleborg

Starka marknadskrafter drog folk

Trelleborg Artikeln publicerades

En blandning av sillmackor och kärleksromaner. Både gastronomisk och litterär spis fanns på plats under årets upplaga av Gislövs marknad.

Solen skiner över marknadsområdet. Strålarna reflekteras i allt från tivolits glittrande åkattraktioner till metallkonstruktionerna som bär upp marknadsstånden. På en bänk bakom karusellerna sitter Ingrid och Stig Holmgren med varsin sillmacka i handen.

– Sillen. Det är därför vi har kommit hit, säger Stig Holmgren mellan tuggorna.

Men det finns också litterär spis på Gislövs marknad. I tältet där Ulla Gjäls håller till ligger böcker och serietidningar prydligt uppradade i lådor. Kunder kommer och går i en strid ström. Bäst säljer romaner av en brittisk författare.

– Nora Roberts har helt klart varit populärast idag. Kärlek går alltid hem, säger Ulla Gjäls.

Hon är veteran på marknaden och haft samma plats flera år i rad.

– Oja, vi kommer alltid hit. Detta är en underbar marknad. Vädret brukar vara lite regnigt vid denna tiden men i år är det ju jättefint, säger hon.

Marknaden arrangeras av Gislövs IF. I en av föreningens bodar står Mathias Lindbro och säljer lotter. Bland priserna finns presentkorgar med mat och godis.

– Det har faktiskt gått väldigt bra med försäljningen. Det kom igång ordentligt vid lunchtid tycker jag, säger Mathias Lindbro.

Ska du köpa något på marknaden?

– Haha. Nej jag tror faktiskt inte det. Jag tog cykeln till marknaden imorse och fortsatte direkt hit, säger han.

Gislövs marknad började i fredags. Evenemanget har årligen runt 30 000 besökare och 145 knallar är representerade. Marknaden startades år 1980.