Annons

Små grodorna, små grodorna är sällsynta att se

”Någon mer som vill fotografera en gul hanne?” Kvinnan ropar ut erbjudandet innan hon låter den lilla salamandern simma tillbaka i sin damm. Naturskyddsföreningens exkursion lockade många till att vandra runt kring dammarna och studera groddjur i Smyge kärr sent på torsdagskvällen.
Trelleborg • Publicerad 5 maj 2012
Utrustade med ficklampor och gummistövlar gav sig ett 20-tal personer ut på grodsafari i Smyge kärr i torsdags kväll. Vidar Petursson lyckades fånga och närstudera flera vattensalamandrar.
Utrustade med ficklampor och gummistövlar gav sig ett 20-tal personer ut på grodsafari i Smyge kärr i torsdags kväll. Vidar Petursson lyckades fånga och närstudera flera vattensalamandrar.Foto: 

Före exkursionen höll biologen Jan Pröjts föredrag om de svenska groddjuren. När klockan blev åtta och han började berätta om de i flera fall extremt sällsynta djuren var det fullt till sista plats i det lilla Tudehuset vid Smyge fyr.

– Det finns 13 groddjursarter i Sverige. Vi delar in dem i stjärtgroddjur, som salamandrar och stjärtlösa, som grodor och paddor. Tolv av arterna finns i Skåne. Alla är fridlysta vilket innebär att man inte får fånga in dem och flytta dem eller störa deras livsmiljö på något sätt, berättade Jan Pröjts som arbetat i över 20 år med att inventera groddjur i Skåne och med olika försök att rädda de mest hotade arterna.

Annons

Efter att ha lärt sig bland annat att den större vattensalamandern inte är så ovanlig som man tidigare trodde, att den ätliga grodans kväkande kan höras flera kilometer och att lövgrodan kan klättra i träd gav sig gruppen ut i skymningen för att titta på riktiga levande groddjur. De stövelklädda och ficklampsförsedda männen och kvinnorna samlades runt en av dammarna i Smyge kärr med ficklamporna riktade mot vattenytan.

– Titta, vad är det? undrar en kvinna som lyckats spana in ett litet groddjur i vattnet.

Jan Pröjts går fram och konstaterar att det är en vanlig padda.

Vidar Petursson från Smyge går ut en bit i damman och sticker ner handen i vattnet. När han tar upp den igen krälar en liten svansförsedd varelse runt i hans handflata.

– Det är en liten salamander. De är så gulliga, säger han.

Jan Pröjts tittar på det lilla djuret.

– Det är en väldigt liten större vattensalamander, konstaterar han och förklarar att det är en hona eftersom den saknar ryggkam.

Efter en stund är det helt mörkt ute och gruppen förflyttar sig till nästa damm. En fladdermus flyger genom luften och ett par uppskrämda fåglar flaxar från skogsdungen intill. Ficklamporna riktas återigen mot vattenytan och fler salamandrar, grodor och paddor blir upptäckta.

Ann-Charlotte Larsson från Hemmesdynge är förtjust över sina nyvunna grodkunskaper.

– Jag känner att jag måste hem och titta i min damm därhemma. Där sitter grodor och sjunger hela sommaren. Jag älskar mina grodor men har aldrig vetat vilken sort de är, säger hon.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons