Trelleborg

Skutan i hamn med påmpa och ståt

Trelleborg Artikeln publicerades

Skepp ohoj. På måndagen radade trelleborgarna upp sig för att få se den ryska skönheten STS Sedov. Alla landkrabbor välkomnades ombord.

Exakt 47 minuter efter utsatt tid glider hon in, den pampiga STS Sedov. 90 år gammal, med fyra master och 4 100 kvadratmeter segel. Sjömännen i kostymer med blåvitrandiga kragar vinkar. Kapten gör honnör och Trelleborgs musikkår spelar en marsch. Längs handelskajen trängs trelleborgare för att välkomna. Inramningen är perfekt.

Så hissas landgången ner. Blå overaller ilar runt och spänner upp ett nät under trappan. En måndagsförmiddag i Trelleborg är dess ursprungssyfte troligen inte till mycket nytta, men traditionellt spändes det upp för att druckna sjömän inte skulle falla ner i havet. Jim Leveau, trafik- och säkerhetschef i hamnen, hinner förklara nätets funktion för några småkillar innan han pratar vidare i sin walkie-talkie. Att lotsa in ett gammalt barkskepp är lite annorlunda, och hamnen får ta hjälp av mindre båtar för att knuffa henne in mot kajen.

Nicolai Zorchenko, STS Sedovs kapten, blir den förste att gå nedför landgången. Väl nere mottar han folkets applåder och en spettekaka, något som tidigare var helt okänt för honom.

– Jag undrade, vad är detta? Men snart ska vi äta lunch och då ska jag pröva den, säger han, skrattar och visar med händerna hur knasigt stor han tycker att kakan är.

Kommunalråd Ulf Bingsgård (M) gick ombord på skeppet i Sassnitz vid lunchtid på söndagen. Utan särskilt mycket vind i seglen korsades sedan Baltiska havet med hjälp av en motor. Han har fått rysk kålsoppa, avkopplande havsutsikt och kunnat duscha i varmvatten. Men hur mycket vodka som serverades kan han inte redogöra för.

– Jag tappade räkningen, men de började med att servera svensk vodka, det kändes tryggt. Man förstår att maten är väldigt bra för den som jobbar hårt på båten, men jag som inte jobbade blev väldigt mätt, säger han.

I framtiden hoppas Ulf Bingsgård på fler segelfartyg i hamnen.

– Många trelleborgare vill besöka hamnen och upplever att det är en ganska stängd plats. Det är bra om vi kan kombinera en högeffektiv hamn med sådant här, säger han.

Så, klockan tolv, är trelleborgarna välkomna att utforska skeppet. Först ut är Theresé och Ellie Fridh.

– Det är precis ett sånt skepp som de har i Pirates of the Caribbean, fast detta är ännu större, säger Ellie Fridh, fem år.

Lite läskigt branta tycker hon att trapporna är, men hon är van från vindstrappan hemma och snart springer hon obehindrat tillsammans med lillebror för att leta efter kanoner och raketer.

Fotnot. Härkan du läsa mer om det ryska skeppet.