Trelleborg

Skolans temavecka om islam existerade inte

Trelleborg Artikeln publicerades

En pappa ringer in till Skånepartiets närradio och berättar upprört att dottern ska ha en temavecka om islam på Östra skolan i Trelleborg. Islamfientliga bloggar snappar upp inslaget och uppmanar till att ställa skolpersonalen till svars.

TRELLEBORG. Men någon muslimsk vecka har aldrig varit planerad på Östra skolan.

"Det visar sig att de ska ha en muslimsk vecka. Det visar sig att de ska ha med sig typ en slöja och sedan ska de efterleva kulturen med mat och allting under en hel veckas tid."

Det säger "Johan" med förakt i rösten när han ringer in till Skånepartiets närradiosändning. "Johan" säger sig ha en dotter som ska börja fjärde klass på Östra skolan i Trelleborg. Han frågar programledaren Carl P Herslow om han kan säga nej till att dottern deltar under veckan.

"Du bör inlägga direkta protester och se till att det inte blir genomfört", uppmanar Carl P Herslow.

Kruxet är att någon muslimsk vecka aldrig har varit inplanerad på Östra skolan.

– Vi har kollat detta. Jag har fått tag rektorn och han visste ingenting utan har till och med kollat med läraren. Det är fejk. Det finns absolut ingen substans i detta. Det finns ingen förälder som heter det han utger sig för att heta. Och de lärare som undervisar i fyran ska undervisa i Trelleborgs historia de tre första veckorna. Och de har inte skickat ut något papper om det och inte om någon muslimsk vecka heller, säger Mats Lundqvist, utvecklingschef på skolförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Han är upprörd över hela historien.

– Det verkar som att det är någon som tycker att det är roligt att jaga upp stämningar. Vi kan mycket väl ha en muslimsk vecka, eller en temavecka om islam rättare sagt. Precis som att vi kan ha en temavecka om kristendom och judendom eller vad som helst, säger Mats Lundqvist.

Skolförvaltningen har fått 15 till 20 samtal från undrande personer om den muslimska veckan.

– Dessutom har massmedia, Sveriges television, riksmedia och ni hört av sig. Så från någonstans har det spridits väldigt fort, säger Mats Lundqvist.