Trelleborg

Självförsvarskurs för tjejer

Trelleborg Artikeln publicerades

Det behövs inga muskler, bara rätt teknik. För att ge tjejer självförtroende och lära dem att komma ur våldsamma situationer har Trelleborgs budokai/judo startat en självförsvarskurs för tjejer.

– Äh, det där är väl inget. Alexandra har fått ner en kille som vägde 115 kilo en gång, berättar Amelie Foschi.

Hon är tolv år och har precis fått sin budokai­lärare Paul Malmgren att flyga genom luften. Att kampsporten handlar om teknik och inte muskelmassa är tydligt.

Tillsammans med sin storasyster Alexandra Foschi har hon gått på budokai sedan i februari. Liljeborgsskolan där hon går erbjöd självförsvarskurser efter skolan. De började gå båda två. Och nu går de även på en ny kurs i självförsvar för kvinnor i alla åldrar.

– Vi har hållit på tre gånger. Det kommer cirka åtta personer varje gång. Men vi hoppas få ihop runt 20 deltagare, säger Paul Malmgren, instruktör på Trelleborgs budokai/judo.

Någon självförsvarskurs för killar finns inte.

– Nej, killarna får redan träna självförsvar i den vanliga träningen. Vi ville renodla en självförsvarskurs för tjejer, säger han.

Ger trygghet

Alexandra Foschi tycker att kursen ger henne trygghet.

– Det handlar inte bara om risken att bli överfallen utan att bli säker i sig själv, säger Alexandra Foschi sedan hon kastat runt med sin instruktör lite hit och dit på den stora mattan i Föreningarnas hus.

Är du någon gång rädd i Trelleborg?

– Nja, det är man väl. När man hört att något hänt är man rädd att gå där. Jag är alltid vaksam när jag är ute.

Vilka ställen hör du om?

– Som parker. Där vet man aldrig vem som kan lura.

Under en timme på söndagseftermiddagen tränar Paul Malmgren hårt med sina elever. Han visar hur man gör när någon går till attack med kniv. Eller hur man kommer loss från någon som pressat ner en på marken.

Kontroll

– Det handlar mycket om att greppa personen på två ställen. Då får man kontroll över honom eller henne, säger Alexandra Foschi.

Paul Malmberg visar också hur man kan använda den andras kläder för att få kontroll. Man tar helt enkelt tag i två ställen på tröjan och drar personen nedåt.

Till sist får TA:s reporter också testa på självförsvar. På några få minuter kan man lära sig att ta sig ur ett strypgrepp.