Trelleborg

Rätten köpte inte åtal mot advokat

Trelleborg Artikeln publicerades

Trelleborgsadvokaten var åtalad för att ha tagit emot narkotika från en av sina klienter. På onsdagen kom domen. Rätten gick på försvararens linje och ogillade åtalet.

Beslutet fattades av Ystads tingsrätt. Rätten menar att det finns omständigheter som talar mot den åtalade. Men sammantaget är varken bevis eller vittnesmål tillräckligt starka. Därför ogillas åtalet om försök, alternativt stämpling till narkotikabrott samt mutbrott.

Rättegången hölls den 19 september. Men advokaten greps redan 26 april. Enligt åtalet ska advokaten den 15 mars besökt en ort utanför Trelleborg för att träffa en tidigare dömd person som han varit offentlig försvarare åt. Åklagaren menar att advokaten skulle ta emot och förvara 20 gram amfetamin. Narkotikan var, enligt åtalet en belöning eller betalning för ett uppdrag.

Vid gripandet fick advokaten lämna prover då polisen misstänkte att han var narkotikapåverkad. Alla prover var negativa.

Åtalet bygger också på avlyssning. I samtalet säger advokatens tidigare klient till en kamrat att en kvinna har "tjugo gubbar uppstoppat" och att hon skulle lämna det till advokaten. Tjugo gubbar tolkas i utredningen som tjugo gram narkotika. Kvinnan har i förhör hävdat att "advokaten" inte är den utpekade advokaten utan en kriminell man som fått smeknamnet för att han suttit i fängelse så mycket.

Rätten skriver i sin dom att inspelningarna är till nackdel för advokaten. Men både hans tidigare klient och kvinnan var narkotikapåverkade när samtalen spelades in. Därför menar rätten att uppgifterna inte är trovärdiga.