Trelleborg

Pollare sätter p för okynneskörning på gågatorna

Trelleborg Artikeln publicerades
Kommunalrådet Torbjörn Karlsson inviger pollarna genom att trycka ner den och släppa ut lastbilen.  Ylber Zeqiri, projektledare och Martin Nilsson, teknisk chef, konstaterar att det fungerar.
Foto: Tomas Nyberg
Kommunalrådet Torbjörn Karlsson inviger pollarna genom att trycka ner den och släppa ut lastbilen. Ylber Zeqiri, projektledare och Martin Nilsson, teknisk chef, konstaterar att det fungerar.

På torsdagen invigdes de nya höj- och sänkbara pollarna som ska hindra okynnestrafik på gågatorna i centrala Trelleborg.

Det finns flera orsaker till att kommunen beslutat sig för att göra det omöjligt för den som inte har legitimt ärende att köra in på gågatorna.

– Dels handlar det om att vi haft mycket trafik inne på gågatorna som inte ska vara där, dels på att vi haft ett par inbrott där man kört in med bil i skyltfönster, säger Torbjörn Karlsson (S), kommunalråd i Trelleborg i samband med invigningen. Det här ökar säkerheten i centrum.

Fritt fram att köra, säger kommunalrådet Torbjörn Karlsson (S) efter att ha sänkt pollaren.
Foto: Tomas Nyberg
Fritt fram att köra, säger kommunalrådet Torbjörn Karlsson (S) efter att ha sänkt pollaren.

Ylber Zeqiri på tekniska förvaltningen är projektledare för pollarna.

– Pollarna är nere under de tider som det är tillåtet för leveranser att köra in, sedan går de upp. Men för den som har ett legitimt ärende finns det flera möjligheter att komma in.

Det handlar om att man kan kontakta kommunen och få ett telefonnummer till pollarna, så att man själv kan styra att de går ner. Det finns även taggar som man kan sänka pollarna med.

– Räddningstjänst, ambulans och polis har en enkel lösning genom sitt radiosystem Rakel, säger Ylber Zeqiri. Då ska pollarna sänkas och vara nere under fem minuter.

– Det betyder att vi kan sänka dem redan medan vi håller på att rycka ut från räddningsstationen, säger räddningschef Kent Naterman.

Även färdtjänstförarna får tillgång till möjligheten att själva styra pollarna, medan privatpersoner som till exempel ska flytta får ansöka om rätt att sänka pollarna hos kommunen.

Systemet är fortfarande under intrimning, men från och med 4 december ska det vara i full drift.

Gågatorna stängs genom ett antal fasta pollare och fyra höj- och sänkbara, vid hotellet och vid norra delen av C B-Friisgatan samt vid Bankahörnan och vid Flockergatan på Algatan.

– Pollarna är nere mellan klockan 6 och 11 på vardagar och mellan 6 och 9 på lördagar, säger Ylber Zeqiri.