Trelleborg

Politiker och fack i gemensam kamp

Trelleborg Artikeln publicerades

Svenska åkerier använder sig allt mer av utländsk arbetskraft, men utan att betala svenska löner.

Det leder till lönedumpning och arbetslöshet bland svenska lastbilschaufförer, menar Transportarbetareförbundet. På tisdagen fick förbundet stöd i sin kamp när riksdagsmannen Leif Jakobsson (S) besökte Trelleborgs hamn.

Lönedumpningen är enligt förbundet en direkt följd av att utländska chaufförer med egna företag anlitas av svenska åkerier utan att ha svensk F-skattsedel.

– Om man inte gör något kommer det inte att finnas några svenska chaufförer kvar till slut, säger Leif Jakobsson.

Transportarbetarförbundets sektion 12 hade parkerat sin husvagn vid infarten till färjeterminalen. Peter Blom och Gert Christensen gick tillsammans med Leif Jakobsson runt bland svenskregistrerade lastbilar med utländska chaufförer och upplyste om vilka avtal som gäller, och frågade chaufförerna vad de har för lön.

– Många har lärt sig vad de ska säga och hävdar att de har svensk avtalsmässig lön. Men nyss pratade vi med en tysk som tjänar 1100 euro i månaden, och de som kommer från Ungern och Rumänien tjänar 800, sa Gert Christensen.

Kunskaperna ska Leif Jakobsson ta med sig upp till riksdagen på torsdag, då han ska debattera frågan med finansminister Anders Borg (M).

– Det måste bli mycket mer ordning och reda. Vi har inget emot att det kommer in utländska chaufförer, men det ska vara svenska lagar, svenska avtal och svenska löner som gäller, säger Leif Jakobsson.