Trelleborg

Pappor tar ut allt fler föräldradagar – även i Trelleborg

Trelleborg Artikeln publicerades
Foto: isabell Höjman/TT

Sveriges pappor tar ut allt fler föräldradagar. Det visar ny statistik från Försäkringskassan. Trenden pekar uppåt även i Trelleborg – men det ser sämre ut än rikssnittet.

Det är Försäkringskassan som tagit fram ny statistik som visar tolv månaders medelvärde och jämför 2018 med 2017. I riket som stort tar pappor nu ut 29,3 procent av dagarna. Allra högst andel tar papporna i Dorotea ut, 37,4 procent. I Perstorp lägst med 21,6 procent.

I Trelleborg ligger snittet för 2018 på 25,9 procent. Det är en ökning med 1 procentenhet jämfört med 2017.

I grannkommunen Vellinge har uttaget ökat ännu mer. Här tog papporna ut 29.2 procent av dagarna 2018, jämfört med 25,4 procent föregående år.

– Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den har gjort de senaste två åren kommer vi att nå en 70–30-fördelning under våren 2019. I mitten av 2030-talet kommer fördelningen mellan kvinnors och mäns uttag av föräldrapenning vara helt jämställt, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan har ett uppdrag att verka för ett jämställt uttag av dagarna. Varje förälder har rätt till hälften av de 480 dagarna med föräldrapenning per barn, men pappornas genomsnittliga uttag är endast 106 dagar innan barnen fyllt åtta år, skriver Försäkringskassan i pressmeddelandet.