Trelleborg

Ökade priser på fritidshusen de senaste tio åren

Trelleborg Artikeln publicerades

Skåne är hett på fritidshusmarknaden. Enligt en ny underökning har priserna i Trelleborgsområdet ökat med 146 procent de senaste tio åren. – Beddinge ökar snabbt. Det är bra priser och lätt att ta sig dit, säger mäklaren Jan af Ekestam.

Fastighetsmäklarförbundets undersökning, gjord av Värderingsdata, visar att det län som ligger bäst till är Skåne där Malmöregionen och Österlen har haft de största prisökningarna. I Malmöregionen, där Vellinge ingår, ligger ökningen på 146 procent.

– Vi känner just nu att marknaden har mattats av - även om det fortfarande görs affärer, säger Jan af Ekestam.

Högsäsongen för fritidsboende, som har sin topp under våren, är förbi. Nu tittar de flesta kunderna på fast boende.

– Vårt dyraste objekt är Lundegård i Vellinge. En hästgård på 330 kvadratmeter som kostar 13 miljoner kronor.

För några miljoner mindre kan du fynda en 65 kvadratmeter fiskestuga i Kämpinge fiskeläge med en strandtomt på 17 200 kvadratmeter. Perfekt för en storslagen sommarstuga. Prislapp: 6,9 miljoner kronor.

För köpare med tunnare plånbok kan det vara en god idé att sikta på Trelleborgs kommun där priserna ligger en till två miljoner kronor lägre.

Jan af Ekestam tror att Trelleborgstrakten, som stigit 146 procent de senaste tio åren, kommer att fortsätta uppåt i prislistan.

– Motorvägen har haft en stor betydelse för Malmöborna och allt fler köpare visar intresse.

Hans råd är dock att satsa på hus som håller året runt.

– Gärna med ett strandläge. Men grunden i ett boende är att välja efter var man har kompisarna, säger Jan af Ekenstam.

Prisutvecklingskurvan visar att priserna på fritidshus i landet steg rejält mellan 2000 och 2008. Sen kom finanskrisen och spekulanterna har blivit mer försiktiga vid köp.

Ett säkert kort för en investering kan vara objekt som lockar kapitalstarka kunder. Eller renoveringsobjekt.

– Strandnära, med fin utsikt är det som gäller även i tuffare tider. Sådana objekt står sig alltid och är inte lika konjekturkänsliga. Där har kunderna kapitalet, säger förbundsordförande Pasha Sabouri på Fastighetsmäklarförbundet.

Liksom Näset drar upp priserna för Malmöregionen ökar Beddinge värdet för Trelleborg.

– Jag är helt övertygad om en prisökning på tio års sikt, dock kanske inte lika mycket som de senaste tio åren, säger Pasha Sabouri.

Björna och Liselott Oredsson tillhör spekulanterna som jagar hus i Trelleborg.

På önskelistan står tre sovrum och en öppen planlösning.

– Vi såg ett jättefint hus nära Dalabadet. Problemet är att vi måste sälja vårt egna hus först innan vi kan lägga bud, säger Björn Oredsson.

Familjen, som bor i Trelleborg, tror att objektet de söker är byggt på 70-talet och är antingen ett rejält fritidshus eller en normal villa. Oavsett vilket - ett hus som kräver renovering.

– Det är kul att renovera, riva väggar och sådant - då får man det som man vill.

I väntan på att drömhuset dyker upp på marknaden ska paret undersöka andra möjligheter till ett större boende.

– Vi vill egentligen bo kvar i det här området och ska nu kolla med någon byggfirma hur mycket det kostar att bygga ut vårt hus i stället för att köpa nytt.