Annons

Nattpatrull räddade kvinna undan eld

Hemtjänstpersonalen som räddade en äldre kvinna undan lågorna på ett seniorboende hyllas som hjältar av räddningstjänsten för deras rådiga ingripande.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2012
Foto: 

En torrkokning på ett seniorboende på Tallstigen i Skanör strax efter midnatt natten mot fredagen kunde ha slutat väldigt illa. Ett lägenhetskök blev kraftigt brandskadat, och en äldre dam skadades när hon andades in rök.

Kvinnan hade tryckt på trygghetslarmet som gick till Förenade Cares nattpatrull. Hostningar hördes genom larmets mikrofon och när Petra Persson och Nathalie Isaksson på hemtjänsten inte fick svar när de ringde upp kvinnan skyndade de snabbt iväg till kvinnans lägenhet.

Annons

– När vi kom in i trapphuset kände vi att det luktade rök. Och när dörren öppnades vällde det ut ljusgrå rök från lägenheten, säger Nathalie Isaksson.

De fick snabbt ut kvinnan ur lägenheten. Medan Petra Persson tog hand om kvinnan utanför huset och ringde till räddningstjänsten sprang Nathalie Isaksson in i lägenheten igen för att ta reda på om hon skulle kunna släcka branden själv.

– Jag drog upp ärmen och höll den för munnen när jag sprang in. Det var tungt att andas och jag försökte hålla andan. Jag såg då att hela spisen stod i brand och stängde dörren när jag gick ut, säger hon.

Ambulans och räddningstjänst från Skanör, Höllviken och Trelleborg var snabbt på plats. Rökdykare släckte sedan elden som fått fäste i spis och intilliggande köksinredning.

– Hade inte nattpatrullen kommit så hade det varit en fullt utvecklad brand. Det de gjorde var en heroisk insats. De har gått in i en rökfylld lägenhet och tagit ut en människa och hade de inte gjort det skulle kvinnan med största sannolikhet ha dött, säger Carl-Henrik Holmgren, vakthavande brandingenjör.

Han poängterar att räddningstjänsten som tillsynsmyndighet ofta rekommenderar äldreboenden och särskilda boenden att gå olika sorters brandskyddsutbildningar.

– Det händer ofta att det är just på den här typen av boenden som torrkokning och annat liknande sker. Det är viktigt att ha brandvarnare eller brandlarm som är kopplat till räddningstjänst. Den här händelsen illustrerar hur viktigt det är för personal inom vård och omsorg att få utbildningar i brandskydd.

Fanns det brandvarnare i lägenheten?

– Nej det fanns det inte. Och vi har det ofta som ett tillsynskrav. Oftast är det fastighetsägare eller bostadsrättsföreningars skyldighet att se till att det finns brandvarnare. Sedan är det hyresgästens eller bostadsrättsinnehavarens skyldighet att se till att den fungerar.

Eftersom seniorboendet är relativt nybyggt, och har täta dörrar, spred sig inte röken och därför behövde aldrig några boende i närheten evakueras. Damens lägenhet, däremot, fick omfattande skador från branden. Hela lägenheten är kraftigt rökskadad och köket har även skadats av branden.

Annons

När branden var släckt påbörjade räddningstjänsten arbetet med att vädra ut lägenheten och att försöka rädda så mycket egendom som möjligt.

På grund av att branden startade med en torrkokning har polisen inlett en utredning gällande allmänfarlig vårdslöshet.

Sanna Wahanta
Peter Dontsov, Gunilla Lindberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons