Annons

Med havet som inkomstkälla

Det är en slump att han har Metkroken 4 som hemadress, en fix idé spikade hans yrkesval och nyckfullt väder kan avgöra tjockleken på lönekuvertet. Sedan 1995 arbetar Johan Linde som yrkesfiskare.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2010
Johan Linde är yrkesfiskare med Skåre och Lomma som hemmahamnar. 180 dagar om året landar han torsk och plattfisk. Däremot är han inte lika intresserad av äta sin egen fångst. "Jag äter nog bara fisk någon gång i månaden. Det blir så när man jobbar med fisk hela dagarna."
Johan Linde är yrkesfiskare med Skåre och Lomma som hemmahamnar. 180 dagar om året landar han torsk och plattfisk. Däremot är han inte lika intresserad av äta sin egen fångst. "Jag äter nog bara fisk någon gång i månaden. Det blir så när man jobbar med fisk hela dagarna."Foto: 

Klockan tre på morgonen sätter sig Johan Linde i bilen och lämnar hemmet i Trelleborg. Målet är hamnen i Lomma där fiskebåten väntar. Från tidig morgon fram till lunchtid befinner han sig till havs, när han sedan lägger till vid kajen är garnen förhoppningsvis fyllda med fisk. Vid 15-tiden är Johan Linde tillbaka i villan på Metkroken 4.

– Det är faktiskt bara ett roligt sammanträffade att jag har den adressen. Ännu roligare är det ju att fastigheten har beteckningen Skrubban 2, säger han.

Annons

Johan Linde arbetar som yrkesfiskare året runt. På sommaren fiskar han torsk och plattfisk med Lomma som hemmahamn. På hösten och vintern är det sillfiske utanför Trelleborg som gäller. Då ligger båten i Skåre hamn.

– Det är väldigt olika hur fångsterna blir. På sommaren behöver jag ta upp ungefär ett ton i veckan för att det ska gå runt ekonomiskt. Och sen vill man ju gärna dra in lite mer än så, säger Johan Linde.

Priset på torsk sätts veckovis. För några år sedan fick Johan Linde ungefär 20 kronor per kilo torsk. Idag ligger priset på 12 kronor kilot.

– Som lägst var det nere i åtta kronor. Då är det väldigt svårt att få lönsamhet i det hela, säger Johan Linde.

Det är inte bara priset som avgör Johan Lindes lön från torskfisket, minst två andra faktorer finns med i ekvationen. Det handlar dels om tillgången på fisk, dels om hur många dagar per år han får fiska. Antalet fiskedagar för ett land bestäms av EU:s fiske- och jordbruksministrar. Det är sedan Fiskeriverket som delar ut dagar till enskilda fartyg.

– I år har torskfisket varit ganska bra, särskilt efter stormarna i våras. Det blir alltid bättre fiske efter stormar. Men å andra sidan har Fiskeriverket bestämt att jag bara får fiska torsk och plattfisk 180 dagar i år. Fiskedagarna har blivit färre för varje år, så jag måste fylla ut med sillfisket på hösten, säger Johan Linde.

Hur mycket sill han kan plocka upp avgörs inte av fiskedagarna. Istället regleras sillfisket genom kvoter. Och kvoternas storlek är en fråga som delar fiskare och miljöorganisationer i två läger. Det har aldrig funnits så mycket fisk som nu, säger fiskarna. Havet är på väg att tömmas, hävdar miljöorganisationerna.

– Jag säger så här. Vi som är enmansfiskare och fiskar med garn kan inte bidra till att tömma havet. Det är helt omöjligt. Men de som ligger med 30-metersbåtar med trål och plockar upp min veckofångst på två dagar är en annan sak. Och tyvärr gynnar reglerna med fiskedagar deras fiske, säger Johan Linde.

Att regelverket som styr fisket har blivit mer avancerat är enligt honom den största förändringen som branschen genomgått sedan han började arbeta som yrkesfiskare 1995.

– Friheten i jobbet har blivit mindre, och det är synd. Annars trivs jag bra. Man kan styra arbetstiden själv och får arbeta utomhus, säger Johan Linde.

Annons

Yrket som fiskare brukar gå i arv från generation till generation. Men så var det inte för Johan Linde. Istället var det som han själv uttrycker det , "en fix idé", som avgjorde yrkesvalet.

– Jag hängde mycket bland fiskarna i hamnen när jag var liten. Sen gick jag ut plugget 1994 och bestämde mig för att satsa på fisket. Sen har det rullat på, säger Johan Linde.

Hur tror du att framtiden ser ut för yrkesfiskarna?

– Svårt att säga. Jag tror att regelverket måste bli enklare och gynna det småskaliga fisket mer. Då blir det också lättare att få in yngre fiskare. Nu är medelåldern väldigt hög. Jag är bland de yngsta som håller på här i Trelleborg och Ystad.

Anna Thulin
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons