Trelleborg

Martin Falkenby: ”Det lokala blir en röd tråd – från första till sista sidan”

Trelleborg Artikeln publicerades

I veckan fyllde Trelleborgs Allehanda 141 år. Det firades med kanelbulle och redaktionell utbildning inför vårt nya arbetssätt. För nu blickar vi framåt.

I dag är det en månad kvar tills vi lanserar nya TA. Jag har tidigare skrivit att din lokala tidning i höst får mer lokalt innehåll och att Trelleborgs Allehanda blir en bättre produkt. Det står jag för.

Från den 7 november kommer papperstidningen tisdag, torsdag och lördag. Det blir en tidning med en produktion och ett innehåll som skiljer sig från dagens. Vi gör om så att det lokala blir en röd tråd från första till sista sidan. Det innebär att något kommer att försvinna, men vi adderar mer av det som rör dig som lever här på Söderslätt.

Den omställning av läsarvanor som en förändrad utgivningstakt innebär tar vi på största allvar. Därför måste vi göra en bättre tidning där vi satsar på det unika materialet. För förändringen innebär också stora möjligheter. Vi jobbar nu stenhårt för att övergången till ett nytt arbetssätt och en ny, ännu mer lokal tidning ska bli så bra som möjligt.

Många av er har synpunkter på att ”B-kändisar från Stockholm” får utrymme på familjesidorna. Från november porträtteras enbart personer med lokal anknytning. Framöver kommer sport, kultur och nöje utgå från vad som är intressant ur ett lokalt perspektiv. Aktuella händelser i Skåne finns naturligtvis med i den nya tidningen, medan det som du kan ta del av via radio eller tv faller bort.

Förändringen innebär att vi kommer närmare er läsare och ni kommer närmare oss. Vi vill också bli än mer agendasättande än vi är i dag.

Samtidigt satsar vi på att förbättra trelleborgsallehanda.se. Vi skiljer mer på innehållet i papperstidningen och på hemsidan. Mer fördjupning och analys i papperstidningen, ökad snabbhet av digitala nyheter på webben. Det bästa av två världar för att bevaka den bästa delen av världen.

Det behövs en stark lokal tidning i din absoluta närhet som bevakar och granskar politiska beslut, som klargör vad dina skattepengar används till och som även skildrar människor i vardagen. Det är här Trelleborgs Allehandas framtid ligger. Vi gör det utan licenspengar och utan statligt presstöd.

Folk i allmänhet är trötta på slentrianmässig rapportering och sensationsjournalistik. Jag är övertygad om att läsare är villiga att betala för bra journalistik. Det finns många frågor i samhället som kräver svar, både nu och i framtiden, och de frågorna är för viktiga att bara lämnas därhän.

Jag ser också en trend i att annonsörerna vill synas i en bra produkt. Nyligen hade vi den stora glädjen att hälsa en ny kollega välkommen till oss, Benny Andersson, som förstärkt vår säljavdelning för att möta annonsörernas behov och önskemål.

Det är i slutändan ni läsare och annonsörer som avgör om vi är en bra lokal tidning. Det är tillsammans som vi blir starka. Det är tillsammans vi kan fira födelsedagar, både vår och din.