Trelleborg

Lyckad debut för nybakad musiktävling

Trelleborg Artikeln publicerades

Den nya musiktävlingen It Takes 2 som avgjordes i lördags, blev en succé. Öltältet på Stortorget var fullsatt och publiken fick se två Tomelillabor ta hem pokalen.

När mannen med den, som festivalgeneralen Lasse Svensson uttryckte det, orkansäkra frisyren, Ulf Elfving i lördags gick upp på scenen i öltältet fanns det inte en sittplats kvar. Mer än för de fem lagen som tävlade i finalen.

I kvartsfinalen plockades två lag bort. Trettio låtar spelades upp. Från 50- till 2000-talet, från svensk till amerikansk och brittisk rock och pop. Trelleborgslaget Max & Nisse fick tyvärr lämna tävlingen direkt.

– Det var betydligt svårare frågor än i kvalet, sa Jon Henriksson som tävlade med farsan Tore.

– Jag har stor respekt för kunnandet hos de lag som är kvar. Det här är ett stort område. Från Gene Vincent från 1956 till låtar från 2003, sa Tore Henriksson.

Mellan omgångarna stod Martin Olsen, Fame Factory-känd Vannhögslärare, för under hållningen. Även han hade svårt med frågorna.

– Det är groteskt svårt. Nu har jag kanske haft tre rätt av alla, sa Martin Olsen. Efter en rafflande semifinal var det så dags för finalen. 13 låtsnuttar spelades upp och de två finallagen skulle ange vem som gjort originalet och vem som gjort covern. Svårt, men till slut stod Per Hansson och Nils Persson från Tomelilla som segrare. Laget avslöjade att man faktiskt legat i träning inför avgörandet.

– Vi har prövat att träna men det har inte varit lätt. Jag fick tag i frågesportböcker om pop och rock sedan 60-, 70- och 80-talet som vi har använt, sa Per Hansson.

Initiativtagaren till It Takes 2 Peter Kronström var nöjd.

– Man är lite orolig för om de ska komma något folk eftersom det här är första gången men det blev jättebra, sa Peter Kronström.

Magnus Aspegren