Annons

Länsstyrelsen stoppar utfyllnad av lertäkt

Utfyllnaden av en gammal lergrav söder om Minnesberg har stoppats. Detta sedan länsstyrelsen funnit bland annat bly och koppar i material som tippats på platsen. Markägarna har även förbjudits att pumpa vatten från lertäkten till en intilliggande damm.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2012
Strax söder om Minnesberg ligger lergravar där man tagit upp lera till tegeltillverkningen på Minnesbergs tegelbruk. Länsstyrelsen har funnit förhöjda halter av bland annat bly och koppar i de massor som tippats i en av lergravarna.
Strax söder om Minnesberg ligger lergravar där man tagit upp lera till tegeltillverkningen på Minnesbergs tegelbruk. Länsstyrelsen har funnit förhöjda halter av bland annat bly och koppar i de massor som tippats i en av lergravarna.Foto: Claes Nyberg

– Det finns indikationer på föroreningar. Nu behöver vi skaffa oss en överblick hur förorenat området är och vilka ämnen det rör sig om, säger Margaretha Svenning, naturvårdsjurist på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen beslutade i september 2010 genom ett så kallat samråd att markägaren får fylla igen lergraven med ”rena massor”.

Annons

– De initiala proverna visar att det har använts massor som inte kvalar in i den kategorin, säger Margaretha Svenning.

I höstas fick länsstyrelsen ett anonymt tips om att det hade lagts förorenade schaktmassor i lergraven. I december åkte länsstyrelsens representanter dit och tog flera prover från det som tippats där. Provsvaren visade på förhöjda värden av bland annat bly och koppar. Nu ska man fortsätta med fler prover och göra en större undersökning för att ta reda på hur omfattande föroreningarna är i området.

– Lergraven har hållit på att fyllas upp under många år och vi har goda grunder till att misstänka att den innehåller metallföroreningar, säger Margaretha Svenning.

Enligt markägarnas uppgifter till länsstyrelsen har det tidigare tippats så kallad gjuterisand i lergraven, en restprodukt från företaget Svedala Arbrå. Detta ska det ha funnits tillstånd till. Markägaren har uppgett att gjuterisanden ska läggas i den djupaste delen av lergraven och därefter kapslas in med lera.

– Ovanpå detta läggs sedan metervis med massor av hög kvalitet, skriver markägarna i sin anmälan om samråd.

Syftet med att fylla ut lergraven är att marken ska återställas till jordbruksmark där det ska odlas spannmål. Det rör sig om ett fem hektar stort område och markägaren har beräknat att det kommer att gå åt 120 000 kubikmeter massor. I sin anmälan om samråd uppger markägaren att den äldsta lergraven, som under en längre tid varit vattenfylld och har ett rikt liv av fågel och fisk, ska vara kvar som den är.

Markägarna har också regelbundit låtit pumpa över vatten från den största lertäkten till den mindre vattenfyllda. Detta ska ha pågått under en längre tid utan tillstånd. Först i år gjorde markägaren en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen. Även detta har länsstyrelsen nu stoppat och kräver att markägaren vänder sig till Mark- och miljödomstolen för att ansöka om tillstånd, även om det inte rör sig om så jättestora vattenmängder. En orsak är att vattnet kan vara förorenat av de massor som tippats i lergraven.

– Det krävs en större utredning för att veta vilka konsekvenser det kan få att leda vattnet vidare, säger Therese Eklund, vattenhandläggare på länsstyrelsen.

Efter att länsstyrelsen tagit nya prover i området och fått svar på dessa kommer de att fatta beslut om de ska ställa krav på markägaren att sanera området. Efter utredningen kommer beslut även fattas om ärendet ska anmälas till åklagare för att pröva om markägarna, eller någon annan, kan ha gjort sig skyldig till miljöbrott.

– Jag måste anmäla alla misstänkta brott till åklagaren. Sedan är det åklagaren som avgör om det funnits ett uppsåt eller inte, säger Margaretha Svenning.

Fotnot: Trelleborgs Allehanda har utan framgång försökt nå markägarna för en kommentar.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons