Annons

Kritik efter utredning om kioskbrand

Ägaren till glasskaféet i Beddingestrand, Hasse Månsson, är kritisk till hur polisen utrett branden som totalförstörde kiosken den 13 juli. Förundersökningen kommer att läggas ner i brist på spaningsuppslag.
Trelleborg • Publicerad 24 juli 2012

– Jag är besviken på hela utredningen, från början till slut, säger Hasse Månsson som tog över glasskiosken tidigare i år och öppnade verksamheten för första gången kring midsommar.

Natten den 13 juli brann kiosken ner. Efter branden inledde polisen en förundersökning om misstänkt mordbrand, men först efter att Hasse Månsson legat på.

Annons

– De åkte från platsen utan att spärra av. Vi ringde och sade att det inte var acceptabelt, säger Hasse Månsson.

Han anser att polisen inte tillräckligt utrett de spår som fanns och som pekade på att branden föregåtts av ett inbrott. Bland annat ska ett kassaskrin saknas.

– Och någon hade varit inne i en städskrubb i en byggnad bredvid och även ryckt i dörrar till förråd och garage. Jag frågade polisen om de inte skulle spärra av där men fick svaret: ”Det leder ändå ingen vart”, säger Hasse Månsson.

Hasse Månsson hävdar också att polisen inte tagit in alla vittnesuppgifter från de som bor i området. En del vittnen har förhörts först efter att Hasse Månsson påpekat det. Bland annat finns det uppgifter om att en man rört sig i området några timmar innan branden.

– Jag upplever det som att detta inte är något som polisen tar på allvar. Brinner det i en glasskiosk har det inte samma värde som om det brinner i ett bostadshus. Men det här kunde blivit en jättegrej, säger Hasse Månsson.

Polisen Viveka Smidvall menar att uppgifterna som Hasse Månsson för fram finns med i utredningsmaterialet men att de inte räcker. Även om det finns tecken som tyder på inbrott finns det inga spår som kan föra utredningen vidare menar hon. Eventuella spår förstördes i branden.

– Vi har uppgifterna men ingen teknisk bevisning eller vittnesuppgifter för att komma vidare. Inga spår och inga iakttagelser, säger Viveka Smidvall.

Uppgiften om en man som synts i området har inte kunnat kontrolleras.

– Han ska ha synts en bit ifrån kiosken några timmar innan branden. Vi har inte kunnat hitta den personen, säger Viveka Smidvall.

I brist på spaningsuppslag kommer utredningen att läggas ner. Något som Hasse Månsson är kritisk till.

Annons

– Då får jag säga till dem att göra om och göra rätt. Men man mår inte bra av att älta saker heller. Vi har redan gått vidare och lyft dit en annan kiosk, säger Hasse Månsson.

Sven-Inge Nilsson, chef för polisområde Söderslätt, tycker att Hasse Månsson ska gå vidare med ärendet om han inte är nöjd med hur polisen skött det.

– Då får han göra en anmälan mot oss. Det tycker jag han ska göra, säger Sven-Inge Nilsson, chef för polisområde Söderslätt.

Om en förundersökning läggs ner kan man begära överprövning av beslutet, antingen till polis eller åklagare. Den som anser att polisen hanterat ett ärende på ett felaktigt sätt kan även göra en anmälan om tjänstefel.

Gunilla Lindberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons