Trelleborg

Kriminella tar revansch i Trelleborg

Trelleborg Artikeln publicerades

I hörnet Nygatan/Kapellgatan ska kriminella och unga på glid få hjälp att komma från droger och brottslighet. Där startade Kris, kriminellas revansch i samhället, på fredagen sin tredje förening i Skåne.

TRELLEBORG. – Äntligen! utropar Christer Karlsson, Kris grundare i Sverige, när han firar invigningen med att hugga in på den uppdukade buffén.

De lokala representanterna är minst lika glada. Bosse Andersson, som i tidigt våras tog initiativet till att starta både en Krisförening och en förening som vänder sig till ungdomar, Unga Kris, i Trelleborg, skiner som en sol.

– Jag ser väldigt mycket fram emot detta. Det tog lite tid, men den som väntar på något gott, konstaterar Bosse Andersson som i den första styrelsen har tagit på sig rollen som vice ordförande.

För att kunna starta var en lokal ett måste, och nu hyr man in sig i källaren hos en bostadsrättsförening på Nygatan. Där ska de erbjuda samvaro, fritidsaktiviteter och goda råd.

– Om någon vill ha råd om hur man ska avbryta sin kriminella bana, så ska man bara kunna komma ner och snacka med oss. Det viktigaste är att bryta nätverket, få dem att hitta andra sysselsättningar och att gå den här vägen istället för en annan, sa Jan Tornqvist, ordförande i Kris Trelleborg.

Jan Tornqvist kommer från Kris i Malmö, och ska i likhet med ett par andra styrelsemedlemmar från Malmö hjälpa Krisföreningen i Trelleborg att komma igång med sin verksamhet. Efter ett år ska Kris i Trelleborg stå på egna ben.

Parallellt med Kris startas Unga Kris, en förening för alla ungdomar med syfte att arbeta förebyggande och hindra unga att ge sig in på den kriminella banan. I Skåne finns än så länge bara en sådan förening i Landskrona.

Senahid Lejlic är trelleborgare och projektledare för Unga Kris. Han vill inte att ungdomar ska gå den väg han själv vandrat.

– Jag är ett levande exempel på att man kan leva ett annat liv. Jag har fått jobba hårt för att komma hit, och har verktyg för det som jag kan dela med mig av till andra, säger Senahid Lejlic som tror att behovet av Unga Kris är stort i Trelleborg.

– Det är många ungdomar som är ute på vift, det är bättre om man kan göra något för dem här, säger han.