Trelleborg

Kioskbrand kopplas till Ystadsbränder

Trelleborg Artikeln publicerades

Polisen kopplar nu ihop branden i glasskiosken Beddingestrand med den senaste tidens bränder i Ystad. Anledningen är främst kioskens kustnära läge, men det finns även andra likheter mellan bränderna.

Trelleborgs Allehanda rapporterade i tisdagens tidning att polisen var på väg att lägga ner förundersökningen efter branden i glasskiosken på Tätörtsvägen den 13 juli eftersom det saknades spaningsuppslag. Under onsdagen tog dock ärendet en ny vändning. Branden är nu en del av polisens utredning efter ett flertal bränder i Ystad under de senaste två veckorna.

- Vi får ta ett samlat grepp och jobbar nu med åtta bränder. Anledningen till att branden i Beddingestrand är en av dem är att även den är kustnära. Därför tog vi med den i vårt arbete, säger Eva-Gun Westford.

Det finns även andra likheter med några av bränderna i Ystad. I flera av fallen finns det tecken på att någon tagit sig in i byggnaderna innan de började brinna. Det gör det även vid branden i Beddingestrand.

- Vi har konstaterat att växelkassan var borta och att någon stängt kassaapparaten, säger Hasse Månsson som driver glasskiosken i Beddingestrand.

Och precis som i Beddingestrand finns vittnesuppgifter om en man som synts cyklande i samband med bränderna i Ystad. Polisen har ännu inte kunnat lokalisera den här mannen.

Men det finns också skillnader mellan händelserna.

- Det som skiljer är att branden i Beddingestrand är den enda som är väster om Ystad, säger Eva-Gun Westford.

Hasse Månsson som driver glasskiosken är glad över att utredningen tas upp igen - men besviken på polisens agerande.

- De har inte prioriterat detta. Jag tycker att de ska lyfta blicken. Det känns glädjande att polisen nu börjat fundera i de banorna, säger Hasse Månsson

Polisen utredning omfattar i nuläget sammanlagt åtta bränder. Sex av dem har ägt rum mellan den 11 och 24 juli i Ystad. Förutom branden i Beddingestrand den 13 juli har även en brand i en husvagn i Nybrostrand i slutet av april lagts till utredningen.

Däremot omfattar utredningen inte branden på Akkalivs i Trelleborg i början av juli. Enligt Eva-Gun Westford är den inte med eftersom byggnaden inte ligger nära havet.