Trelleborg

Jätteamaranther visas upp för sista gången

Trelleborg Artikeln publicerades

På onsdag klockan 10.00 öppnar Bo Persson för sista gången upp sin koloniträdgård för allmänheten och visar upp sin jätteamaranth.

Varför ska man komma till din koloniträdgård i Sjövikens koloniområde?

-För att det är sista chansen att se mina jätteamaranther då det är sista året jag har koloni. Nu i förväg kan jag inte berätta den exakta längden på årets amaranth, den mäter vi på onsdag. Men jag har slagit världsrekordet på 8,48 – den överstiger klart nio meter.

Vad är receptet för att få en jätte-jätteamaranth?

-Jag har genom alla år grävt ner biologiskt avfall i trädgården. Årets amaranth har växt upp i resterna av fjolårets, som jag malde och grävde ner. Allt biologiskt avfall ska återbördas till marken, det är grunden i mitt sätt att odla. Där jag odlar pumpor har jag grävt ner tre ton fiskrester under 1,5 år.

Vilka andra växter bör dina besökare ta en extra titt på?

-Det är höst, så mycket är borta, men kanske jättegrönsakerna. Jag har kvar en kalebass som är ungefär 2,40 meter lång. Sedan odlar jag många exotiska växter från flera håll i världen.

Varför ska du sluta med kolonin?

-Det blev för stort, för mycket och tiden räcker inte till. Amaranthen har varit ett heltidsjobb. Man känner sig otillfredsställd när man inte får gjort det man vill. Dessutom är min och min frus hälsa är inte den bästa. Du får tänka på att jag är 74 år och tre gånger om dagen ska jag klättra upp i det åtta meter höga tornet som stöttar amaranthen.

Vem tar över kolonilotten?

-Det vet jag inte än. Jag ska sälja och den går till högstbjudande. Kolonin är lämplig för någon som vill odla och det vill inte alla, så den kan vara rätt svårsåld.