Annons

Hundratals tjejer tackar ja till vaccinet

Nu är vaccineringen mot livmoderhalscancer igång på allvar i kommunens skolor. På Serresjöskolan ska tolvåriga Felicia Mårtensson få den första av tre sprutor. – Oh, shit, säger hon och håller fram armen.
Trelleborg • Publicerad 4 september 2012
Felicia Mårtensson vänder bort huvudet när skolsköterskan Pia Mark sticker till. Felicias mamma Lotta Mårtensson tvekade aldrig på att dottern skulle få vaccinet. ”Jag tycker att det är en bra grej, kan man skydda sitt barn så gör man det. Vi har fått bra information om det här.”
Felicia Mårtensson vänder bort huvudet när skolsköterskan Pia Mark sticker till. Felicias mamma Lotta Mårtensson tvekade aldrig på att dottern skulle få vaccinet. ”Jag tycker att det är en bra grej, kan man skydda sitt barn så gör man det. Vi har fått bra information om det här.”Foto: 
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Skolsköterskan Pia Mark ger henne en tablett druvsocker. Felicia Mårtensson vänder bort huvudet.

– Det här går jättebra, nu är det klart, säger Pia Mark när hon stuckit in den lilla nålen i vänsterarmen.

Annons

– Sitt en stund i personalrummet så att det går bra, okej? säger hon och ger Felicia Mårtensson en klapp på kinden.

Felicia Mårtensson är en av hundratals flickor i femman, sexan och sjuan i Trelleborgs kommun som valt att tacka ja till vaccinet. Kerstin Johansson som är samordnande skolsköterska har märkt att intresset för vaccinet som ska skydda mot livmoderhalscancer är stort.

– Några exakta siffror har vi inte förrän efteråt men på Vannhögskolan uppskattar jag att 97 procent av flickorna tagit det. Det är likadant i de andra skolorna, säger hon.

Kerstin Johansson tror att läkemedelsföretaget som tillverkat vaccinet kan ha bidragit till det stora intresset.

– De har miljarder att lägga på reklam. När man hör att man kan vaccinera sitt barn mot cancer, vem vaccinerar inte sin unge då? frågar hon.

Att ge de tre sprutor som krävs, med ett par månaders mellanrum, är en prövning i logistik för kommunens skolsköterskor. Årskurs sex ska också vaccineras enligt det vanliga vaccinationsprogrammet, och det får inte får ligga för nära i tiden.

– Vi måste göra alla tre årskullar samtidigt för annars får vi inte ihop det. Det ska ske på vår ordinarie arbetstid men som tur är har vi lite erfarenhet från svininfluensavaccineringen. Det tar mycket tid att inhämta alla svaren och administrera dem, säger Kerstin Johansson.

Föräldrar till de berörda barnen har fått underteckna en fullmakt från Socialstyrelsen där de godkänner vaccineringen. För att underlätta för föräldrarna att vara med vid vaccinationstillfällena ligger de efter skoltid.

– När det är så här många som ska vaccineras på en gång så är det bra att ha en förälder med om det händer någonting, det är en trygghet för barnet, säger Kerstin Johansson.

Skolsköterskorna har beredskap för att vissa drabbas av en överkänslighetsreaktion. Ett fåtal elever har svimmat när de fått sprutan.

Annons

– Eftersom vi aldrig har gjort det här med Gardasil tidigare så vi visste inte hur eleverna skulle reagera men det har faktisk gått jättebra, säger Kerstin Johansson.

Efteråt sitter Felicia Mårtensson i lärarrummet med sin mamma och kompisar.

– Det kändes bara som ett litet stick, säger hon.

Madeleine Gripsten
Liv Akne Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons