Trelleborg

Hovrätten dömer pappa till fängelse

Trelleborg Artikeln publicerades

En man bosatt i Trelleborgs kommun döms för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig efter att under flera år ha begått övergrepp mot sin dotter. Därmed fastställer hovrätten straffet från tingsrätten.

Två års fängelse och skyldighet att betala 155 000 kronor i skadestånd. Det blir straffet för en man från Trelleborgs kommun som begick sexuella övergrepp mot sin dotter.

Hovrätten gör därmed samma bedömning av påföljden som tingsrätten. Men rätten menar också att domslutet ska förtydligas. Det beror på att hovrätten, liksom tingsrätten ogillar mindre delar av åtalet som rör vissa övergrepp som begicks vid vissa tidpunkter. Något som dock inte förändrar domen eller påföljden.

Det var pappan som valde att överklaga tingsrättsdomen till hovrätten. Enligt domen har övergreppen mot den idag vuxna dottern pågått när hon var mellan sex och elva år. Mannen gned sitt kön mot dotterns och fick henne att utföra oralsex.

Mamman i familjen anmälde övergreppen till barn- och vuxenpsykiatrin 2004. Myndigheten gjorde då en polisanmälan. Varken mamman eller dottern ville dock starta en polisutredning. Mamman menar, enligt domen att det berodde på att pappan hotade att ta sitt liv.

2010 anmälde den då vuxna dottern övergreppen på nytt. Pappan hade vid det tillfället blivit sambo med en ny kvinna som hade en minderårig dotter. Kvinnan ville då skydda sambons dotter och anmälde.

Mannen har erkänt delar av övergreppen men nekar till andra. Enligt domen yrkade han på ett annat straff än fängelse och lägre skadestånd.