Trelleborg

Hon informerar om framtiden

Trelleborg Artikeln publicerades

I juni i år rusade Linnea Nordqvist ut från Söderslättsgymnasiet som nybliven student. Tre månader senare är hon tillbaka på sin gamla skola. Men nu med ett helt nytt uppdrag.

Behöver man plugga mycket? Måste man vara bra på matte för att läsa natur? Vilka utbildningar ger jobb efter gymnasiet? Det är frågor som Linnea Nordqvist kommer möta i arbetet som ungdomsinformatör för Söderslättsgymnasiet.

Hennes första uppdrag äger rum hos en åttondeklass i Trelleborg i vecka 42. Hon kommer då att träffa eleverna och informera om de olika programmen som Söderslättsgymnasiet erbjuder. Såväl teoretiska som praktiska.

– Innan har personer från alla program varit ute i grundskolorna. Då har det blivit alldeles för mycket information för eleverna. De har inte kunnat ta till sig den. Dessutom har man inte pratat så mycket om det som är unikt för Söderslättsgymnasiet, som våra studietorg och studentfirandet, säger Linnea Nordqvist.

Hennes anställningvarar till maj nästa år. Fram tills dess kommer Linnea Nordqvist att besöka grundskolor i Trelleborg, Vellinge, Skurup och Svedala. Men också möten med politiker och företagare finns inskrivna i kalendern.

– För att förbereda mig och lägga upp arbetet har jag träffat alla programutvecklare på gymnasiet och hört av mig till grundskolorna. Jag har också jobbat fram presentationsmaterial, säger Linnea Nordqvist.

Det var den 17 september som hon började arbeta som ungdomsinformatör på Söderslättsgymnasiet.

Tjänsten annonserade ut av Söderslättsgymnasiet och hon uppmuntrades att söka den. Men när det var klart att Linnea Nordqvist fått jobbet tackade hon ja med blandade känslor.

– Jag gick naturoch valde frivilligt att vara elevambassadör. Så sen sökte jag jobbet och fick det. Jag hade planer på att vara ledig ett år och backpacka. Så det kändes lite vemodigt. Men detta var en chans som inte kommer tillbaka, säger Linnea Nordqvist.

När hon i maj nästa år har arbetat klart som ungdomsinformatör väntar ett nytt kapitel i livet. Men vad det ska innehålla är ännu inte bestämt.

– I och med att jag gått natur så måste jag ju plugga vidare någon gång. Annars funderar jag på att resa till Asien eller säsongsjobba i Alperna, säger Linnea Nordqvist.

Vilken information fick du inför ditt gymnasieval?

– Väldigt mycket. Men hör man 12 till 15 program på rad så är det stor risk att man missar de 10 sista. Det tog lite udden av det hela.