Trelleborg

Högtid för loppisar har börjat

Trelleborg Artikeln publicerades

Loppissäsongen utomhus har redan börjat och till helgen ökar den ytterligare i tempo. Då har Röda Korsets nya satsning premiär i Östervångsparken, det är säsongsstart för Barnens loppis på Olof Palmes plats och i Fru Alstad ställs bilar på rad med öppna bakluckor fyllda av överblivna prylar.

För dem som vill rensa i källare, på vindar och i skåp finns det i helgen gyllene tillfällen att tjäna en slant på det där som mest står och tar plats. I morgon kan man hyra en plats att ställa upp ett bord på i Östervångsparken. Det är Röda korset som satsar på ett nytt något enklare sätt att dra in pengar till verksamheten.

– Vi tänkte på Södra Esplanaden i Lund. Det var så vi fick idén, säger Roland Pettersson, ordförande för Röda Korset Sydkretsen.

Föreningen brukar samla prylar hela året för att själva sälja på två stora loppisar på Pilevallskolan två gånger om året men det hela kräver mycket arbete.

– Det kräver väldigt mycket folk. Vi tänkte att detta skulle vara enklare, säger han och berättar att man bokat in första lördagen varje månad till och med september.

Mellan klockan 9 och 13 är det meningen att kommersen ska pågå.

I Fru Alstad börjar det bli tradition med bakluckeloppis. Det blev så lyckat förra året att det nu blir en ny omgång på söndag. Mellan klockan 10 och 14 kan de som vill sälja, eller köpa, loppisprylar besöka byn. I Kulturhuset utlovas dessutom kaffeservering. Pengarna från platshyran går till Kulturhuset i Fru Alstad.

För yngre köpare och säljare finns Barnens loppis på Olof Palmes plats där det köps och säljs leksaker. Här pågår försäljningen mellan klockan 10 och 12 på lördag och fortsätter sedan varje vecka en bit in på sommaren.