Trelleborg

Han slår larm om ofräscha lokaler för sjuka

Trelleborg
Foto:
Foto:
STOCKHOLM 2011-09-14Damm under sâ°ngenFoto Jonas EkstrËmer / SCANPIX kod 10030
STOCKHOLM 2011-09-14Damm under sâ°ngenFoto Jonas EkstrËmer / SCANPIX kod 10030
Foto:
Foto:

Gerhard Gaum besökte sin cancersjuke vän på korttidsboendet Mobila teamet och blev bestört av det han såg. Mögelfläckar i taket, smutsiga ventiler och en toalettstol med bruna ränder som inte går att tvätta bort.

– Jag reagerade kraftigt på förhållandena i rummet. Där behövs en rejäl uppfräschning, säger han.

Han dokumenterade det han såg med sin mobilkamera.

– Takventilen var så fruktansvärt skitig och det var svarta fläckar i taket som såg ut som mögel och fukt, berättar Gerhard Gaum som tycker att det är förfärligt att människor som kanske är i slutstadiet av livet ska behöva vistas på en så nedgången avdelning.

– Jag har arbetat inom restaurangbranschen i hela mitt liv. Där är hygien och renlighet a och o. Detta kändes inte som en bra miljö för en svårt sjuk människa, säger han.

Ico Mojancevski är verksamhetschef på Mobila teamet och han förstår delvis kritiken.

– Lokalerna här är nedgångna, det är de. På över 25 år har här inte hänt någonting. De behöver fräschas upp. Jag har påpekat flera gånger att fönstren inte går att stänga ordentligt, säger han.

Däremot tycker han inte att det handlar om dålig hygien.

– Vi har egna lokalvårdare här och rutiner för att kontrollera ventilationen. Vi följer alla hygienregler. Lokalerna är funktionsdugliga och vi gör så gott vi kan och jobbar efter de rutiner som finns, säger han.

Mobila teamet är ett korttidsboende med 16 platser som drivs av Trelleborgs kommun men ligger i lokaler på lasarettet som ägs av Region Skåne.

Socialförvaltningens chef Annica Winberg är medveten om att lokalerna är nedgångna.

– Förvaltningen har fått i uppdrag att hitta bättre och mer ändamålsenliga lokaler, säger hon.

Planen är att skrota Mobila teamet och istället bygga upp en ny verksamhet som man ska kalla korttidsenheten.

– Det är ett led i vårt arbete med att jobba mer med mobilisering och rehabilitering. För det behövs bättre träningsmöjligheter. Vi hoppas kunna flytta så snart som möjligt, säger hon.