Trelleborg

Hade skarpladdat vapen – får straffet sänkt

Trelleborg Artikeln publicerades
Hovrätten över Skåne och Blekinge.
Foto: John Alexander Sahlin/TT
Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Kvinnan hade en skarpladdad pistol i byxlinningen när polisen grep henne i Trelleborg. Tingsrätten dömde henne till fängelse i ett år och tio månader. Nu sänker hovrätten straffet till tre månader och skyddstillsyn.

Det var i början av januari som den nu 21-åriga kvinnan och en 22-årig man, båda hemmahörande i Trelleborg, blev stoppade av en polispatrull som upplevde att den manlige föraren uppträdde märkligt.

Det visade sig snart att kvinnan i bilen hade en skarpladdad pistol nedstoppad i byxlinningen. Mannen ska ha fått panik när polisen närmade sig och börjat vifta med pistolen. Kvinnan tog den och stoppade den på sig för att mannen inte skulle börja skjuta. Allt enligt parets egna uppgifter i polisförhör.

Tingsrätten dömde mannen, som tidigare är dömd för flera brott, till två års fängelse för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen och narkotikabrott. Han var påverkad av Tramadol när paret greps.

Kvinnan dömdes till fängelse i ett år och tio månader för grovt vapenbrott. I domen pekade tingsrätten på kvinnans låga ålder och det faktum att hon var ostraffad sedan tidigare.

Kvinnan överklagade domen och hovrätten väljer nu att ändra brottsrubriceringen från grovt vapenbrott till vapenbrott och sänker straffet till tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Hovrätten gör bedömningen att hon var under stark press från den 22-årige mannen och att det var anledningen till att hon hade hans pistol på sig. Hon ska dessutom bara haft vapnet en kortare stund, cirka tio minuter. Även det en förmildrande omständighet enligt domstolen.