Trelleborg

Guidad tur i verkstaden

Trelleborg Artikeln publicerades
Håkan Friberg guidar elever genom verkstaden.
Foto:Sebastian Mårtensson
Håkan Friberg guidar elever genom verkstaden.

Under torsdagen öppnade tre av Trelleborgs företag upp sig för niondeklassare från Malmö, Lund och Trelleborg.

– Vi måste skapa intresse för yrket, säger Håkan Friberg från Herrströms Mekaniska Verkstad.

Under Industrinatten, ett arrangemang som Malmö och Lunds skolor och företag startade, får elever besöka olika verksamheter.

Protega, Herrströms Mekaniska och Trelleborgs hamn, slog under torsdagen upp dörrarna för ungdomar. Förra året deltog ungdomar från Trelleborg för första gången i Industrinatten. I år hoppar även företag i Trelleborg på tåget.

– Det finns ett behov av att få in folk, det är många som går i pension. Kanske kan det här väcka intresse eller förståelse hos någon, även om dessa är långt ifrån att söka jobb här, säger Håkan Friberg från Herrströms Mekaniska, som visade runt eleverna.

Enligt honom behöver bilden av hur en verkstad är brytas.

– Vi har allt möjligt här, från de som är ekonomer till de som programmerar maskiner. Det är inte bara skitigt och bullrigt, säger Håkan Friberg.

De flesta av maskinerna som används programmeras i förväg, och industrin är inte lika fysiskt krävande som den var, tycker Håkan Friberg. Men det finns ändå saker som är bra att kunna.

– Det är bra om man gillar matte, men det är inget tvång. Är man rätt person kan man till och med lära sig det man behöver här, säger Håkan Friberg.

Hussein Al-Qashaami från Videdalsskolan i Malmö gillar matematik, men han har inte funderat på att applicera det på en verkstad.

– Jag har mer tänkt på att jobba med IT, men jag visste inte att man kunde jobba med programmering här, säger han.

Paula Flader går också på Videdalsskolan, och hon vill bli lärare. Men hon uppskattar ändå besöket.

– Jag visste inte att man jobbade så här. Det är kul att få komma ut och titta på saker, säger Paula Flader.

Omkring 100 av Trelleborgs niondeklassare bussades till en mässa på Slagthuset i Malmö där representanter från ett trettiotal företag deltog. Till Herrströms Mekaniska Verkstad kom inga Trelleborgare, men flera besökte montern i Malmö, där vd Christer Herrström stod.

– Det är viktigt att vara med och informera, säger han.