Annons

Fruntimmersveckan: Magdalena

Häxor och helgon - bland Trelleborgs Magdalenor är spännvidden lika stor som den mellan himmel och helvete. Å ena sidan kan Trelleborg sedan två år tillbaka ståta med reliker från en helgonförklarad italienska, å andra sidan hette stadens äldsta kända häxa just Magdalena. Slutsatsen: namnet är inte allt.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2004

Magdalena, häxan, beskylldes 1543 för att ha hjälpt till att förgöra kung Christian III:s flotta så att denna inte kunde angripa Holland. Hon utpekades av malmöbon Gyda Spandemagers. Gyda erkände att hon tillsammans med några andra häxor varit i en dalsänka utanför Helsingör och där förgjort flottan så att den inte kunde få vind i seglen. Händelsen skulle ha utspelat sig på S:t Hans dag 1543. Till sin hjälp hade Gyda tre präster och en mängd kvinnor, bland annat fru Magdalena vid Trelleborg. Alla hade dock inte varit på plats i Helsingör. Med hjälp av Gydas lille djävulske tjänsteande, "den onde Compann", hade de kunnat synkronisera sina besvärjelser och "himme till sitt egitt" brukat sig av trollkonster. Alla de personer som Gyda namngivit nekade till anklagelserna, trots att de förhördes på sträckbänken och med eldgryta under ansiktet. Gyda däremot erkände hela gärningen och brändes på Kirsebergsbacke öster om Malmö en vårdag 1544. Hur det gick för Magdalena och hennes olyckssystrar är inte känt eftersom alla handlingar från rättegången är förstörda. Säkert är att det gick bättre för Magdalena, helgonet. När den katolska kyrkan S:t Katarina i Trelleborg invigdes för två år sedan placerades reliker från Maria Magdalena de Pazzi (1566-1607), karmelitnunna och mystiker, i altaret. Hon befinner sig för övrigt i gott sällskap. I altaret förvaras även reliker av den helige Ansgar, Spyridion, Theresia av Avila och Therese av Lisieux. Katolska kyrkan. ARKIVBILD: CLAES NYBERG I Maria Magdalenas biografi letar man förgäves efter något spektakulärt mirakel. Snarare tycks hon vara ett vardagshelgon som genom ett fromt och dygdigt liv försökte närma sig Gud. Hon kom från den florentinska adelsfamiljen Pazzi och visade redan i barndomen ett stort intresse för bön och välgörenhet för de fattiga. Som 16-åring inträdde hon i karmelitorden. Efter att hon blev nunna levde hon i konstant extas med många visioner, något som likväl inte hindrade henne från att utföra sina dagliga sysslor. När hon befann sig i sitt upphöjda tillstånd talade hon om den gudomliga kärleken, yttranden som nedtecknades av hennes medsystrar och som läses än i dag.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons