Trelleborg

En bilfirmas resa genom tiderna

Trelleborg Artikeln publicerades

1937 öppnade en ny bilfirma i Trelleborg, Bil Larsson, som ännu finns kvar. Då kostade en Opel från 2 590 kronor och en Chevrolet från 4 700 kronor.

På fredag släpptes boken om Bil Larsson, Trelleborgs äldsta existerande bilfirma. Det är en skildring av företagets historia från starten 1937 vid Gamla torg till bröderna Brobergs verksamhet idag vid Västra Vallgatan.

– Det är ett projekt som har växt, berättar Håkan Broberg. Det var Peter Kronström som föreslog en bok om den nuvarande verksamheten, men vi tyckte att det vore roligare med en historik.

Håkan och brodern Paul Broberg tog över Bil Larsson 1995. Då hade företaget existerat sedan 1937 under olika namn. Mest känt är det under det nuvarande namnet, efter Gunnar Larsson, ägaren som var med från starten till 1974.

Från början sålde man General Motors bilar, Opel och Bedfords lastvagnar. Numera är det Honda som är märket som gäller hos Bil Larsson.

– Det har varit mycket roligt – och lärorikt – att vara med och ta fram den här boken, säger Paul Broberg. Det kan vara bra att reflektera bakåt ibland också.

Arbetet har tagit ungefär ett år.

– Vi samlade gamla medarbetare som var med berättade minnen, säger Håkan Broberg.

Boken har också blivit en källa till nostalgi för alla dem som vill minnas gamla tider, med ett trevligt bildmaterial.

– Trelleborgs Allehandas arkiv har varit en god källa till fakta, säger Peter Kronström. Även gamla annonser har vi använt i boken. Vi har också fått mycket hjälp av Sven Nilsson och föreningen Gamla Trelleborg med bildmaterial.