Trelleborg

Byggstart för förskola och matsal efter nyår

Trelleborg Artikeln publicerades

Nästa år börjar den nya förskolan byggas på Klagstorps skola. Hösten 2014 flyttar förskolebarn från Södra Åby och Pangets förskola in i nya lokaler.

Sedan 2008 har man planerat en ny förskola i Klagstorp. Nu ser den till slut ut att bli av. Servicenämnden har tidigare blivit beviljad 22,8 miljoner kronor för att bygga ut Klagstorps skola. Nu begär de ytterligare 15 miljoner kronor från kommunfullmäktige. Projektet har vuxit under åren som gått.

– Från början planerade vi att enbart bygga till en förskola. Men i den senare planen handlar det också om att bygga matsal och slöjdsal, berättar Henrik Alkevall på serviceförvaltningen.

Idag ligger matsal och slöjdsal i det gamla kommunhuset bredvid skolan.

– Det har fungerat bra. Men pedagogerna känner att de kommer långt ifrån skolan. Det är bättre att samla allt under samma tak, säger Helena Kindh, rektor för Klagstorps skola.

Begäran om extra pengar väntas bli behandlad i fullmäktige i oktober. Men redan nu kommer man att ta in anbud för att inte tappa tid. Vid årsskiftet blir det byggstart. Det är en stor utbyggnad. 1 600 kvadratmeter inomhus och skolgården på 7 600 kvadratmeter byggs om samtidigt, bland annat för att anpassas till förskoleverksamhet. Köket i kommunhuset har varit mottagningskök. Men nu kommer det att byggas tillagningskök i den nya byggnaden så att mat kan lagas direkt till eleverna där.

– Vi beräknar att det ska vara klart till augusti 2014, säger Henrik Alkevall.

Planerna är väldigt välkomna i Klagstorp.

– För förskolan ser jag många vinster. Det blir en röd tråd för eleverna när de går på förskola och skola på samma ställe. Skolan blir inte något stort och skrämmande, säger Helena Kindh.

Den nya förskolan kommer att ha tre avdelningar. Dit kommer Pangets förskola och Södra Åby förskola att flytta.

– Jag vet att personalen i Södra Åby gärna vill ha kollegor. Detta blir väldigt bra, säger Helena Kindh.